İstanbul barajlarında kuraklık izleri: kuzeybatıda su seviyeleri alarm veriyor

Sazlıdere'de su seviyesi yüzde 26,91'e geriledi; İSKİ verilerine göre İstanbul barajlarının ortalama doluluk oranı yüzde 48,13, kuraklık izleri belirgin.

Yayın Tarihi: 19.08.2026 10:31
Güncelleme Tarihi: 19.08.2026 11:21

İstanbul barajlarında kuraklık izleri: kuzeybatıda su seviyeleri alarm veriyor

Kuruyan havza ve ortaya çıkan yapılar İstanbul'un kuzeybatısında dikkat çekti

Arnavutköy sınırlarında yer alan Sazlıbosna bölgesinde havadan alınan görüntüler, barajların çekildiğini ve tabandaki eski kalıntıların yeniden gün yüzüne çıktığını gösterdi. Çekilen alanlarda hayvanların otladığı, yıllardır su altında kalan yapı ve yerleşim izlerinin belirginleştiği görülürken, bölgedeki en çarpıcı unsur Kanal İstanbul güzergahındaki yapılar arasındaki Sazlıdere Köprüsü'nün yükselen ayakları oldu.

Havzada gözlemlenen değişim:

Yaz aylarının artan sıcaklıkları ve artan içme suyu tüketimiyle birlikte Sazlıbosna/Sazlıdere havzasında su seviyesindeki düşüş görsel olarak netleşti. Çekilen suyun bıraktığı geniş otlaklarda canlı kullanımın artması, bölgenin hem doğal yaşam döngüsünü hem de fiziki görünümünü değiştirdi. Fotoğraf karelerinde otlayan hayvanlar, ortaya çıkan temeller ve yükselen köprü ayakları aynı kompozisyonda yer alarak hızlı dönüşümü belgeledi.

Resmi veriler: yıllık düşüş ve İstanbul genel durumu:

İSKİ verilerine göre 19 Ağustos 2026 tarihi itibarıyla İstanbul'a su sağlayan barajların ortalama doluluk oranı %48,13 seviyesinde ölçüldü. Aynı tarihte Sazlıdere Barajı'nın doluluk oranı %26,91 olarak kaydedildi; bu oran İstanbul ortalamasının yaklaşık 20 puan altında kaldı. Geçmiş yıllarla kıyaslandığında düşüş daha açık: 19 Ağustos 2025'te Sazlıdere doluluğu %40,11 iken 2024'te aynı tarihte %52,16 seviyesindeydi. Buna göre 2025-2026 arasında Sazlıdere'de yaklaşık 13,2 puanlık bir gerileme yaşandı.

İstanbul'daki diğer barajların 19 Ağustos 2026 verilerine göre doluluk oranları ise şu şekilde bildirildi: Ömerli %68,36, Darlık %65,79, Elmalı %78,04, Terkos %40,98, Alibey %46,78, Büyükçekmece %33,87, Sazlıdere %26,91, Istrancalar %34,47, Kazandere %20,87 ve Pabuçdere %14,03.

Bu veriler, İstanbul genelinde bazı havzalarda nispeten yüksek doluluklar sürse de kuzeybatı kesimlerde belirgin bir kuraklık etkisi ve yıllık gerileme olduğunu ortaya koyuyor. Havza görselleri, hem su yönetimi hem de bölgesel planlama açısından izlenmesi gereken kırılgan alanlara işaret ediyor.

SAZLIBOSNA’DA AYNI KADRAJA GİREN KURUYAN BARAJ ZEMİNİ, OTLAYAN HAYVANLAR, ORTAYA ÇIKAN ESKİ...

SAZLIBOSNA’DA AYNI KADRAJA GİREN KURUYAN BARAJ ZEMİNİ, OTLAYAN HAYVANLAR, ORTAYA ÇIKAN ESKİ YAPILAR VE YÜKSELEN DEV KÖPRÜ, İSTANBUL’UN KUZEYBATISINDAKİ BÖLGENİN HEM DOĞAL HEM DE FİZİKİ AÇIDAN GEÇİRDİĞİ DEĞİŞİMİ GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR.

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.