İsrail, Suriye'deki Gelişmeleri Türkiye Destekli Gruplarla İlgili Tehdit Olarak Görüyor

İsrail, Suriye'de Türkiye destekli grupların etkisini azaltmaya yönelik stratejiler geliştiriyor. Güvenlik endişeleri artıyor.

Yayın Tarihi: 05.03.2025 12:58
Güncelleme Tarihi: 05.03.2025 12:58

İsrail, Suriye'deki Gelişmeleri Türkiye Destekli Gruplarla İlgili Tehdit Olarak Görüyor

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, İsrail, Suriye'nin güneyinde daha fazla bölgeyi hedef alırken, bu ülkeyi birleştirmeye çalışan "Türkiye destekli" grupları tehdit olarak değerlendiriyor.

İsrail ordusu, Suriye'nin güneyinde etkisini artırmak amacıyla, Şam'daki merkezi hükümeti zayıf tutmaya yönelik lobi faaliyetlerinde bulunuyor. Gazetedeki habere göre, Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından, İsrail bu durumu kendi jeopolitik çıkarlarına yönelik bir tehdit olarak algılıyor.

Özellikle, Ceramana bölgesinde hükümet güçleri ve silahlı Dürzi gruplar arasında yaşanan çatışmalar sonrasında, İsrail ordusu Dürzilere yardım amacıyla 1 milyar dolardan fazla harcama yapacağını açıkladı. Güvenlik uzmanları, bunun amacının Dürzileri Şam hükümetine karşı ikna etmek olduğu görüşünde.

İsrail, Suriye'nin etnik gruplar arasında federal bir sistem içinde yapılandırılmasını ve güney sınır bölgelerinin askerden arındırılmasını destekleyerek, dünya güçleri nezdinde bu fikrin benimsenmesi için çalışmalar yürütüyor.

Bazı uzmanlar, İsrail'in böyle bir yaklaşımının geri tepebileceği ihtimaline dikkat çekerken, ABD'nin eski Tel Aviv Büyükelçisi Daniel Shapiro da, İsrail ordusunun Suriye topraklarındaki varlığını sürdürmesi durumunda, buradaki iç siyasette "güçlü bir mesele" haline geleceği uyarısını yapıyor.

İsrail, Türkiye'nin Suriye'deki etkisinden özellikle endişeli, zira bu durum, bölgedeki en büyük jeopolitik rakibi için yeni ve doğrudan bir tehdit teşkil ediyor. Suriyeli halk liderleri ise, İsrail'in Suriye sınırındaki Kuneytra gibi bölgeleri etkin şekilde kontrol ettiğini iddia ediyor.

Dürzi liderleri, İsrail'in bölgedeki hedeflerinin Suriye'de daha fazla istikrarsızlığa yol açacağına ve bu durumun, İsrail sınırındaki toplumsal dinamikleri daha da derinleştirebileceğine yönelik endişelerini dile getiriyorlar.

Son olarak, 1 Mart'ta Ceramana'da meydana gelen çatışmaların ardından, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bölgedeki Dürzileri koruma talimatı verirken, Dürzi liderlerinden Velid Canbolat, olaylarla ilgili görüşmeler yapmak üzere Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'dan randevu talep edeceğini belirtti.

Canbolat, yaptığı açıklamada, İsrail'in Dürzileri kendi amaçları doğrultusunda kullanma niyetinde olduğunu vurgulayarak, "Siyonizm, Gazze ve Batı Şeria'da Filistin halkına karşı bu grubu kullanılmakta ve şimdi de Suriye'nin Cebel el-Arab bölgesine saldırmak istemektedir" dedi.