DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.846.497,83 -0,01%

İsrail Savaş Uçakları Lübnan'a Hava Saldırıları Düzenledi

İsrail, Lübnan'ın doğusunda ve güneyinde hava saldırıları gerçekleştirdi, can kaybı ve hasar hakkında henüz açıklama yapılmadı.

Yayın Tarihi: 31.07.2025 21:27
Güncelleme Tarihi: 31.07.2025 21:27

İsrail Savaş Uçakları Lübnan'a Hava Saldırıları Düzenledi

İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın doğusu ve güneyindeki çeşitli bölgeleri hedef alan yoğun hava saldırıları gerçekleştirdi. Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, İsrail ordusu, özellikle Bekaa bölgesindeki Baalbek kenti çevresinde 7 hava saldırısı düzenlendi.

Saldırılar sonucunda, Bekaa'daki Bırital beldesinin tepelik noktaları, Ayşiyye, Nasıriyye, El-Hureybe, Zahle, Şara ile El-Cermak beldesinin çevresi ve ülkenin güneyindeki El-Mahmudiyye ile El-Hardeli bölgeleri bombalandı. Ancak, saldırılar sonucunda oluşan can kaybı veya maddi hasara dair henüz bir açıklama yapılmamıştır.

İsrail ordusu, düzenlenen hava saldırılarına ilişkin bir yazılı açıklama yaparak, Bekaa bölgesinde ve Lübnan’ın güneyinde stratejik silahların üretimi ile depolamasında kullanılan altyapıların hedef alındığını belirtti. Açıklamada, Hizbullah'ın silah geliştirmek amacıyla kullandığı patlayıcı üretim tesisleri ve bir yeraltı tesisinin vurulduğu ifade edildi.

Ayrıca, İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, X hesabından yaptığı paylaşımda, Hizbullah'a ait en büyük füze üretim tesisinin hedef alındığını öne sürdü. Katz, "Hizbullah’a karşı azami yaptırım politikasını sürdüreceğiz. Terör örgütünün yeniden toparlanma ya da tehdit oluşturma girişimlerine tavizsiz güçle karşılanacaktır." şeklinde ifade kullandı. Ateşkes anlaşmasının ihlallerini önlemekten Lübnan hükümetinin sorumlu olduğunu savunan Bakan Katz, Hizbullah’ın hiçbir şekilde İsrail'in vatandaşlarını tehdit etmesine izin vermeyeceklerini belirtti.

İsrail ile Lübnan arasında 27 Kasım 2024'te yürürlüğe giren ateşkese rağmen, İsrail ordusu Lübnan'ın güneyine yönelik neredeyse her gün hava ve kara saldırıları düzenliyor. Ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana İsrail, toplamda yaklaşık 3 bin ihlalde bulunmuş, bu süreçte en az 213 kişi hayatını kaybetmiş, 508 kişi yaralanmıştır. İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinden kısmi bir çekilme gerçekleştirmiş olmasına rağmen, son çatışmalarda ele geçirdiği 5 stratejik tepeyi işgal etmeye devam etmektedir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı