Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

İsrail ordusu Refah'a girdi! Sınır kapısı ele geçirildi

İsrail ile Hamas arasında süren savaş nedeniyle Refah kentine kara saldırısı başlatacağını açıklayan İsrail ordusu dün Refah’ta başladığı tahliyede bugün bölgeyi kontrol altına aldı.

Yayın Tarihi: 07.05.2024 09:24
Güncelleme Tarihi: 07.05.2024 09:24

İsrail ordusu Refah'a girdi! Sınır kapısı ele geçirildi

İsrail Hamas’ın ateşkes adımına karşılık saldırı başlattı. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari’den gelen açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki saldırılardan kaçarak sığınan 1.5 milyon sivilin olduğu Refah’ta 50’den fazla yere hava saldırısı gerçekleştirdiklerini söyledi. Saldırılar sonrasında ise Refah sınır kapısının Filistin tarafının kontrol altına alındığı aktarıldı. 

7 Ekim’den bu yana süren ve artık 214’üncü gününe giren saldırılarda Gazze Şeridi adeta yerle bir olmuş durumda. Kahire’de yapılan ateşkes görüşmelerinde Hamas adım atarken, Gazze Şeridi’nden Mısır’a açılan Refah sınır kapısının Filistin tarafında gece boyu saldırılar gerçekleştirildi. Refah’ta 50’den fazla alana hava saldırısı düzenlenirken İsrail Ordu Sözcüsü Hagari’den söz konusu saldırı noktalarının Hamas’a ait olduğunu öne sürdü. 

Filistin resmi haber ajansı WAFA’dan gelen haberlerde ise İsrail askeri araçlarının Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Refah sınır kapısına 200 metrelik bir yakınlıkta konuşlandığını aktardı. Bölgede İsrail ordusu tarafından bazı binalara roket saldırısı gerçekleştirildiği ve topçu birliklerinin de sınır kapısı ile Kerem Ebu Salim Sunur Kapısı’na yakın noktalara atış yaptığı eklendi. 

Hamas’a yakın olduğu bilinen El-Aksa TV ise İsrail’ın Refah sınır kapısına Filistin tarafına yoğun atışlar yaptıklarını belirtti. 

refah sınır

İsrail ordusu açıkladı: Kontrol altına aldık

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada Filistin’in Refah sınır kapısı tarafından operasyonel kontrolün ele geçirildiği aktarıldı. Yerel saatle sabah 08.55’te ise İsrail ordusu, Refah’ın batısındaki bir evi bombaladı. Bombalanan evin El Derbi ailesine ait olduğu öğrenilirken, hava saldırısı sonucu 3 kişi hayatını kaybetti. 

Hamas ateşkes adımı atmıştı! 

Tüm bu yaşanan saldırılardan önce Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Katar ve Mısır’da Gazze Şeridi’ndeki ateşkes anlaşmasını onaylamıştı. Hamas’ın onay vermesiyle birlikte İsrail Savaş Kabinesi de ateşkes olsa da olmasa da Refah’a saldırı gerçekleştirileceğini açıklamış ve devam kararını duyurmuştu. 

İsrail ordusu geçtiğimiz gün sabah saatlerinde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah’ın doğusunda bazı mahalleleri zorla boşaltmıştı. 100 bin Filistinli tekrar yerinden edilirken, Refah’a karadan saldırı başlatılacağı endişesi ile göç tekrar başladı. 

Tahliye edilen bölge insani yardımların geldiği bölge! 

İsrail’in tahliye talep ettiği bölge ise insani yardımların ana geçiş noktası ve yurt dışına seyahatlerde kullanılan tek geçiş noktası olarak biliniyor.