İsrail ordusu Batı Şeria'da 'ruhsatsız' gerekçesiyle iki evi yıktı

İsrail ordusu, Beytüllahim yakınlarındaki el-Hader beldesinde iki evi 'ruhsatsız' gerekçesiyle yıkarak Batı Şeria genelinde geniş çaplı baskınlar düzenledi.

Yayın Tarihi: 03.09.2025 13:26
Güncelleme Tarihi: 03.09.2025 13:26

İsrail ordusu Batı Şeria'da 'ruhsatsız' gerekçesiyle iki evi yıktı

İsrail ordusu el-Hader'de iki evi yıktı

Görgü tanıklarının aktardığına göre, İsrail ordusu buldozerler eşliğinde Batı Şeria'nın güneyindeki Beytüllahim kenti yakınlarında bulunan el-Hader beldesine baskın düzenledi ve Filistinlilere ait iki evi "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle yıktı.

Baskınların kapsamı

Aynı dönemde ordu, Batı Şeria'da Eriha, Kabatiye, Cenin, Nablus ve Kalkilya kentlerini de içine alan çok sayıda bölgeye baskın düzenledi.

Ağustos ayı yıkım verileri

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Ayrım Duvarı (Utanç Duvarı) ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi verilerine göre, Ağustos ayında ev, ticarethane ve tarım tesisleri de dahil 125 yapı yıkıldı.

Ruhsat uygulaması ve bölgesel ayrım

İsrail makamları, işgal altındaki Batı Şeria'nın C bölgesinde Filistinlilerin inşaat ve tarım faaliyetlerini sınırlarken, ruhsat almanın neredeyse imkansız olduğu belirtiliyor. 1995'teki İkinci Oslo Anlaşması çerçevesinde Batı Şeria; A bölgesi (%18), B bölgesi (%21) ve C bölgesi (%61) olarak ayrılmış; A bölgesinin idari ve güvenliği Filistin'e, B bölgesinin idari yönetimi Filistin'e güvenliği ise İsrail'e bırakılmış, C bölgesinin idare ve güvenliği ise İsrail'e bırakılmıştı.

Gerginlik ve artan operasyonlar

7 Ekim 2023'te İsrail'in Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırıdan bu yana, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış kaydedildiği bildiriliyor.

Özetle, son operasyonlar ve resmi olmayan veriler, Batı Şeria'da "ruhsatsız" gerekçesiyle yıkımların sürdüğünü ve bölgedeki kontrol mekanizmalarının Filistinli yerleşim ve ekonomik faaliyetleri üzerinde doğrudan etkisi olduğunu gösteriyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı