İsrail Ordusu, Batı Şeria'da 7 Filistin Evi ve Yapısını Yıktı

İsrail ordusu, Batı Şeria'da ruhsatsız olduğu iddiasıyla 7 Filistin evini ve bir düğün salonunu yıktı.

Yayın Tarihi: 08.04.2025 19:21
Güncelleme Tarihi: 08.04.2025 19:21

İsrail Ordusu, Batı Şeria'da 7 Filistin Evi ve Yapısını Yıktı

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da, "ruhsatsız olduğu" iddialarıyla Filistinlilere ait 7 evi, bir düğün salonu ve tarım amaçlı bir yapıyı yok etti.

Batı Şeria'nın güneyindeki El Halil'e bağlı Es-Semu beldesinde, Ahmed ve Fethi İsmail Ferhud Ebu el-Kiyan adlı Filistinli kardeşlerin yaşadığı iki ev, İsrail askerleri tarafından yıkıldı. Görgü tanıkları, yıkılan evlerden birinin tek katlı ve 140 metrekare, diğerinin ise iki katlı ve 320 metrekare olduğunu belirtti.

İsrail ordusu, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus'un Teavun bölgesinde de iki evi "ruhsatsız" inşa edildiği gerekçesiyle yıktı. Filistin haber ajansı WAFA, söz konusu evlerin İkinci Oslo Anlaşması'nda belirlenen Batı Şeria'nın "B Bölgesi" içerisinde yer aldığını bildirdi. Ancak, İsrail makamları bu evlerin kendi kontrollerindeki "C Bölgesi" içinde olduğunu ve bu yüzden yıkılması gerektiğini öne sürdü.

Görgü tanıkları, Batı Şeria'nın Selfit ve Beytüllahim bölgelerinde de üç Filistin evinin daha yıkıldığını aktardı. Beytüllahim'in batısındaki Vadi Fukin beldesinde, Filistinli İssam Basim Manasara'ya ait 150 metrekarelik ev, İsrail askerlerince yerle bir edildi. Ayrıca, Selfit’in batısındaki Burkin beldesinde de iki ev yıkıldı.

Bölge sakini Vesim Sabra, yıkılan evlerden birinin kardeşine ait olduğunu ve her bir evde on kişilik iki ailenin yaşadığını belirtirken, bu yapıların özel arazi üzerine inşa edildiğini vurguladı.

İsrail ordusu, ayrıca Ramallah'ın batısındaki Beyt Likya'da Filistinli Haldun ve Mustafa Asi'ye ait bir düğün salonu ile tarım amaçlı başka bir yapıyı yıktı. Sürekli olarak işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te "ruhsatsız olarak inşa edildiği" iddialarıyla Filistinlilere ait yapıları yok eden İsrail ordusu, Ocak ayında 74'ü meskun ev, 4'ü boş ev ve 29'u tarım tesisi olmak üzere toplam 126 yapıya yönelik bir dizi yıkım gerçekleştirdi.

İsrail makamları, işgal altındaki Batı Şeria’nın "C" bölgesinde Filistinlilerin inşaat ve tarım yapmasını engellerken, Filistinlilerin ruhsat almasının neredeyse imkansız olduğu belirtiliyor. 1995'te imzalanan İkinci Oslo Anlaşması çerçevesinde Batı Şeria, A, B ve C bölgelerine ayrılmıştır. A bölgesi, Filistin yönetimine bırakılırken, C bölgesi ise İsrail'in idare ve güvenliğine tabidir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı