İsrail'in Askeri Varlığı Ateşkesi Tehdit Ediyor
ABD merkezli bir yayında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki 14 kilometrelik Philadelphi Koridoru'nda asker bulundurmakta ısrar etmesinin, devam eden ateşkes görüşmelerini zora soktuğu vurgulandı.
Yetkililerden Gelen Uyarılar
İlgili müzakerelerde yer alan dokuz farklı yetkili, Netanyahu'nun bu ısrarının muhtemel anlaşmaların en büyük engeli olduğunu belirtti. Görüşmelerin başlıca anlaşmazlık noktası olarak ifade edilen bu durumun, ateşkes ihtimalini riske attığı kaydedildi.
ABD'nin Rolü
İki kıdemli yetkili, Hamas ve İsrail'in, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin sunduğu son ateşkes teklifini reddetmeleri halinde, ateşkes görüşmelerinin sona erebileceğini dile getirdiler.
Ayrıca, bir ABD'li yetkili, Washington yönetimi tarafından eğitilmiş Filistinli güvenlik güçlerinin Refah Sınır Kapısı'nda güvenliği sağlaması için en olası çözüm olacağını aktardı.
AB'nin Rolü ve Müzakerelerin Durumu
Mısırlı yetkililer, Avrupa Birliği'nin Refah Sınır Kapısı'ndaki gözlemci rolünü tekrar üstlenmeye hazır olduğuna dair açıklamalarda bulundu. Bu gelişme, Kahire hükümetinin bölgedeki Avrupa Birliyi varlığını memnuniyetle karşılayacağını gösteriyor.
İsrailli aktivist Gershon Baskin, Gazze'deki esir takası için müzakere ekibinin gizli bir kanal oluşturduğunu, ancak kısa sürede kapatıldığını açıkladı. Baskin, "İsrail, kamuoyuna müzakerelerin devam ettiğini göstermek istiyor, ama gerçek bir ilerleme yok," dedi. Ancak İsrail Başbakanlık Ofisi, Baskin'in süreçte yer almadığını belirtti ve Philadelphi Koridoru ile ilgili yorum yapmaktan kaçındı.
Philadelphi Koridoru Anlaşmazlığı
Netanyahu, Gazze'deki savaş hedeflerinin gerçekleşmesinin Philadelphi Koridoru'na bağlı olduğunu ve bunun için geri adım atmayacaklarını ifade etti. Netanyahu, bu koridoru terk etmenin silahların ve savaş malzemelerinin rahatlıkla geçmesine neden olacağını öne sürdü. Mısır Dışişleri Bakanlığı ise bu iddiaları reddetti.