İsrail yönetiminin, Lübnan'ın güneyinde işgal ettiği bölgelerden çekilmesi için verilen sürenin uzatılmasını istediği bildirildi. Ancak Lübnan yönetimi, bu talebi kesin bir dille reddetti.
Lübnan'ın LBCI televizyonunda yer alan haberlere göre, İsrail, Ateşkesi Denetleme Komitesi'nden, Lübnan'ın güneyinde işgal altında tuttuğu topraklardan çekilme süresinin 28 Şubat'a kadar uzatılmasını istemekte. Ancak Lübnan hükümeti, bu talebi kabul etmemiştir.
Öte yandan, Times Of Israel gazetesinin haberine göre, İsrail hükümeti, çekilme süresinin uzatılması için ABD'ye başvuruda bulundu. Adı açıklanmayan bazı ABD'li yetkililere dayanarak verilen bilgide, Washington'un mevcut durumda, İsrail'in çekilmesi için belirlenen 18 Şubat tarihine sadık kalınmasından yana olduğu ifade edildi.
Hatırlatmak gerekirse, Lübnan ile İsrail arasında 27 Kasım 2024'te varılan ateşkeste, İsrail ordusunun 60 gün içinde çekilmesi gerekiyordu. Ancak, İsrail, Lübnan ordusunun güneyde tam olarak yerleşmediği iddiasıyla bu süreyi 18 Şubat'a kadar uzattı.
Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, ateşkes sonrasında, İsrail ordusu tarafından gerçekleştirilen saldırılarda toplamda 75 kişi hayatını kaybetti, 267 kişi ise yaralandı. Çekilen İsrail ordusunun, konutlar ve tarım alanları dahil olmak üzere büyük çapta yıkıma neden olduğu belirtiliyor.