İsrail'in Olası Saldırısı Üzerine Tartışmalar Sürüyor
5 Kasım'da gerçekleştirilecek olan Amerikan başkanlık seçimlerinden önce, ABD'li yetkililerin İsrail'in İran'a saldırı düzenleme ihtimalini gündeme getirdiği bildirildi.
Seçim Gündemi ve Stratejik Hesaplamalar
İsimleri gizli tutulan bazı ABD'li yetkililere göre, seçim tarihine kadar İsrail'in aktif bir şekilde harekete geçmesi bekleniyor. Yetkililer, İsrail'de bu konuda halen canlı tartışmaların yürütüldüğünü, ancak saldırının gerçekleşeceğine dair bir beklentinin olduğunu belirttiler.
Ayrıca, olası bir İsrail saldırısının zamanlamasının seçimle direkt olarak ilişkili olmadğına, fakat İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD’deki siyasi gelişmelere karşı son derece duyarlı olduğu ifade edildi.
Orta Doğu'da Gerginlik ve İnsani Yardım Talepleri
Bu saldırının, ABD siyasi arenasında önemli etkiler yaratabileceği belirtilirken, özellikle seçim öncesinde Orta Doğu'da yaşanabilecek bir çatışmanın Washington'da güçlü yankılar bulabileceği vurgulandı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'a gönderdikleri ortak mektupta Gazze'ye insani yardım girişlerinin önünün açılmasını istemişlerdi. Bu bağlamda, ABD bakanları, 30 gün içinde Gazze'ye yardım ulaştırılması ve bu durumun iyileştirilmesi için gerekli adımların atılmazsa, ilgili yasaların ihlalinin tespit edileceğini ifade etti.