İsrail, İkinci İntifada'nın Sembol İsimlerinden Birini Kaybetti
Filistin topraklarında, İkinci İntifada'nın sembol fotoğraflarından birinde yer alan Abdülaziz Salha, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin Deyr el-Belah bölgesine yaptığı bombardımanda hayatını kaybetti.
İsrail Ordusundan Açıklama
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, operasyonun Şin-Bet (Şabak) ile işbirliği içerisinde gerçekleştirildiği vurgulandı. Salha'nın, 2000 yılında iki İsrail askerinin öldürülmesine karıştığı hatırlatılarak, son dönemlerdeki operasyonların yönetiminde rol aldığı belirtildi.
2000 Yılındaki Olay ve Sonrası
İkinci İntifada’nın etkisiyle dikkat çeken bir fotoğrafı, eli kanlı bir biçimde Filistin polis karakolunun penceresinden bakan Salha'nın, Ekim 2000'de ortaya çıkmıştı. Ramallah’ın doğusundaki Deyr Cerir kasabasında doğan Abdülaziz Salha, yanlışlıkla Ramallah'a giren iki İsrail askerinin öldürülmesi olayında suçlanmıştı.
Salha, İsrail mahkemesi tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış ancak 2011 yılında yapılan esir takası anlaşmasıyla serbest bırakılarak Gazze'ye gönderilmiştir. O tarihten sonra, İsrail ordusunun bölgedeki Filistin güvenlik güçlerine yönelik saldırıları devam etmiştir.
Bölgedeki Gelişmeler Üzerine Düşünceler
Savaş ve çatışmaların beşiğinde, Abdülaziz Salha’nın hayatını kaybetmesi, bölgedeki gerginliğin ve çatışmaların ne denli tehlikeli bir boyuta ulaştığını gözler önüne seriyor.