İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, bölgedeki insani durumu daha da kötüleştiriyor. Gazze Şeridi’nde yaşayan yaklaşık 2 milyon Filistinli, elektrik, su, gıda, ilaç ve yakıt gibi temel ihtiyaçlardan yoksun bir şekilde hayatta kalmaya çalışıyor. Gazze’de verilen aranın bitmesinin ardından İsrail saldırılarını yoğunlaştırdı. Son 24 saatte Gazze şeridine 400 hedef vuruldu.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, son 24 saatte Gazze’ye yönelik saldırıların karadan, havadan ve denizden gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamada, bu sürede Gazze’nin farklı noktalarında 400’den fazla hedefin vurulduğu aktarıldı.
Açıklamada, saldırılarda, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarına ait olduğu iddia edilen yerlerin hedef alındığı kaydedildi. Bu yerler arasında, roket rampaları, silah depoları, komuta merkezleri, tüneller ve eğitim kampları olduğu ileri sürüldü.
HAN YUNUS’A 50’DEN FAZLA HAVA SALDIRISI
İsrail ordusunun açıklamasında, son 24 saatte Gazze’nin kuzeyindeki Han Yunus’a 50’den fazla hava saldırısı düzenlendiği bildirildi. Han Yunus, İsrail’in daha önce “güvenli yer olduğunu” iddia ettiği ve kuzeydeki Filistinlilerin sığındığı bir bölgeydi.
Saldırılarda, Han Yunus’un doğusundaki El-Amal Mahallesi’nde bulunan bir cami, bir okul ve bir sağlık merkezi de hasar gördü. Saldırı sonrası bölgeye ambulanslar ve itfaiye ekipleri sevk edildi.
İNSANİ ARA’NIN ARDINDAN SALDIRILAR YENİDEN BAŞLADI
İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün “insani ara” verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00’de (TSİ 08.00) uygulamaya girmiş ve daha sonra 3 gün daha uzatılmıştı.
İsrail ordusu, 1 Aralık’ta, “insani ara"nın sona ermesinin hemen ardından Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına yeniden başlamış, bu saldırılarda çoğu çocuk ve kadın en az 178 kişi ölmüş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, saldırıları sürdüreceklerini açıklamış, Filistin direniş grupları da İsrail’in saldırılarına karşı mücadele edeceklerini duyurmuştu.
GAZZE’DE İNSANİ DURUM FELAKET
Gazze’deki hastaneler, yaralıları tedavi etmek için yeterli malzeme ve personel bulamıyor. Birleşmiş Milletler (BM), Gazze’deki durumun felaket boyutuna ulaştığını ve acil insani yardıma ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.