İsrail Saldırıları Gazze'de Ekonomik Krize Yol Açtı
Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının, Gazze'de ekonomik çöküşe neden olduğunu vurguladı. 7 Ekim 2023'ten bu yana süregelen saldırılar sonucunda, Gazze'de işsizlik oranı %80 seviyelerine ulaştı.
Yoksulluk ve Ekonomik Çöküş
ILO ve Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'nun (PCBS) hazırladığı rapora göre, Gazze'deki nüfusun %100'e yakını yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Batı Şeria'da ise bu oran %12'den %28'e yükselmiştir.
Raporda, savaşın ekonomik faaliyetlere büyük darbe vurduğu, altyapının tahrip olduğu ve işgücü piyasasında tarihsel bir yıkım yaşandığı ifade ediliyor. Gazze'de, işverenler ve çalışanlar sürekli yer değiştirmek zorunda kalmış, bu da ekonomik faaliyetin neredeyse durmasına neden olmuştur.
İşsizlik Oranları ve GSYH'deki Düşüş
Rapora göre, Gazze ve Batı Şeria'daki ortalama işsizlik oranı bir yılda %51.1'e çıkmıştır. Batı Şeria'da Ekim 2023 ile Eylül 2024 arasında işsizlik oranı %34.9 iken, Gazze'de bu oran %79.7 olarak kaydedilmiştir.
Gerçek gayri safi yurt içi hasılanın ise geçen yıl %32.2 düştüğü belirtilirken, Gazze Şeridi'ndeki GSYH %84.7 azalmıştır. Bu düşüş, işgal altındaki Filistin topraklarının yakın tarihinde benzeri görülmemiş bir durum olarak nitelendirilmektedir.
Gelecek Nesillere Etkisi Olacak
ILO Arap Ülkeler Bölge Direktörü Ruba Jaradat, Gazze'deki savaşın etkisinin sadece can kaybı veya fiziksel yıkım ile sınırlı kalmadığını, aynı zamanda bölgenin sosyo-ekonomik yapısını da köklü bir şekilde değiştirdiğini söyledi. "Bu durum, gelecek nesiller üzerinde derin etkiler bırakacaktır," diye ekledi.