İsrail ordusunun, 2024 yılı boyunca işgal altındaki Batı Şeria'da 8.800 Filistinliyi gözaltına aldığı açıklandı. Filistin Esirler Cemiyeti ve Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti tarafından yapılan ortak açıklamada, yıl boyunca Kudüs dahil işgal altındaki bölgede, İsrail güçlerinin gerçekleştirdiği baskın ve saldırılarda bu sayıya ulaşıldığı belirtildi.
Açıklamada, 2024 yılının işgal ile mücadele tarihinde en kanlı yıllardan biri olarak nitelenirken, baskınlar sırasında Filistinlilerin evlerinin tahrip edildiği, darp ve tehdide maruz kaldığı ifade edildi. Ayrıca, Gazze'deki İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana alıkonulan Filistinli sayısının 14.300'ü geçtiği bildirildi.
Batı Şeria'da 2024 yılı boyunca 266 kadının gözaltına alındığı ve 7 Ekim 2023'ten itibaren bu sayının 450'ye ulaştığı vurgulandı. Gazze'den de onlarla kadın alıkonulmuş durumda. Ayrıca, çocuklar arasındaki gözaltı sayısının 2024 yılında en az 700 olduğu ve 7 Ekim'den itibaren bu rakamın 1.055 çocuğa ulaştığı aktarıldı.
Aynı dönemde, İsrail ordusunun 145 gazeteciyi ve 320 doktoru alıkoyduğu, bu kişilerin büyük kısmının Gazze Şeridi'nden olduğu kaydedildi. Batı Şeria'da ayrıca, 10 bini aşkın idari tutuklama kararı çıkarıldığı, bu kararların yeni ve yenilenen kararlar şeklinde olduğu, bunlar arasında çocuklar ve kadınlara yönelik kararların bulunduğu ifade edildi.
Aralık 2024 itibarıyla, İsrail hapishanelerindeki toplam tutuklu sayısının 10.300'den fazla olduğu ve bu tutuklular arasında 3.428 idari tutuklu, en az 100 çocuk ve 22 kadın bulunduğu kaydedildi.