Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

İsrail Gazze’de ki tarihi yerleri hedef alıyor! Osmanlı hamamı yıkıldı

Gazze Şeridi'ndeki Osmanlı dönemine ait Es-Semra Hamamı, İsrail ordusunun saldırısı sonucu tamamen yıkıldı. Tarihi ve sembolik öneme sahip bu yapı, İsrail'in Gazze'deki kültürel mirası hedef almasının bir parçası oldu. Gazze Belediye Sözcüsü, uluslararası toplumu İsrail'in bu tür saldırılarından dolayı sorumluluk almaya çağırdı. Selim el-Vezir ise, ailesinin yıllardır sahiplendiği hamamın, bir gün yeniden inşa edileceğine inandığını paylaştı.

Yayın Tarihi: 07.01.2024 15:21
Güncelleme Tarihi: 07.01.2024 15:21

İsrail Gazze’de ki tarihi yerleri hedef alıyor! Osmanlı hamamı yıkıldı

Gazze Şeridi'nde, tarihi bir öneme sahip olan Osmanlı dönemine ait Es-Semra Hamamı, İsrail ordusunun saldırısı sonucu tamamen yıkıldı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Gazze'nin Eski Şehir bölgesinde bulunan ve MS 14. yüzyıla kadar uzanan bu antik hamam ile çevresindeki birçok binanın yerle bir olduğu görüldü.

Gazze Belediye Sözcüsü Hüsnü Muhenna, yaptığı açıklamada, İsrail işgal güçlerinin Gazze'nin Eski Şehir bölgesinden çekilmesinin ardından, tarihi Es-Semra Hamamı'nın tamamen yok edildiğinin ortaya çıktığını belirtti. Muhenna, İsrail'in Gazze'nin zengin tarihine ve kültürel mirasına yönelik bu saldırının açık bir ihlal olduğunu vurgulayarak, uluslararası toplumu bu tür saldırılara karşı harekete geçmeye çağırdı.

İSRAİL TARİHİ YAPILARI BİLEREK YOK EDİYOR 

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği saldırılardan biri sonucu Osmanlı dönemine ait tarihi Es-Semra Hamamı, kasten yıkılarak tamamen ortadan kaldırıldı. Gazze Belediye Sözcüsü Hüsnü Muhenna, bu hamamın, İsrail'in sembolik ve tarihi yapıları hedef alarak Gazze'de hiçbir iz bırakmamak için yürüttüğü barbarca saldırıların bir parçası olduğunu belirtti. Muhenna, İsrail ordusunun daha önce yıktığı Reşad eş-Şava Kültür Merkezi, Gazze Belediyesi Arşivleri, halk kütüphanesi gibi yapılar gibi Es-Semra Hamamı'nı da kasıtlı bir şekilde yok ettiğine dikkat çekti.

Gazze Belediye Sözcüsü, İsrail'in Gazze'deki Filistin sembollerine, anıtlarına ve kültürel mirasa karşı işlediği suçlardan dolayı Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'ne (UNESCO) çağrıda bulunarak acil müdahale yapılmasını ve sorumluların hesap vermesini talep etti. Es-Semra Hamamı, Gazze Şeridi'ndeki önemli Osmanlı mimari yapılarından biri olarak kabul ediliyordu ve bölgedeki tarihî dokuyu yansıtan bir anıt niteliğindeydi.

İsrail Gazze’de ki tarihi yerleri hedef alıyor! Osmanlı hamamı yıkıldı

BİR GÜN YENİDEN YIKILANAN YERLERİ İNŞA EDECEĞİZ 

Selim el-Vezir, Gazze Şehri'nde bulunan klasik Arap ve Şam bölgesi mimarisine sahip tarihi Es-Semra Hamamı'nın sahibi olarak, hamamın yıllarca uluslararası delegasyonların ve yabancı heyetlerin ilgisini çeken önemli bir mekan olduğunu ifade etti. Vezir, hamamın Gazze Şehri için sembolik bir yapı olduğunu belirterek, İsrail'in hedefinin şehrin en önemli simgelerinden biri olan bu tarihi yapının tamamen yok edilmesi olduğunu söyledi. Ailesinin yıllardır hamamın sahipliğini üstlendiğini ve geleneksel olarak her yıl ramazan ayında bakımını yaptırdıklarını paylaşan Vezir, "İnşallah bir gün bu hamamı yeniden inşa edeceğiz." dedi.

GAZZE ŞERİDİNDE KALAN SON TARİHİ HAMAMDI 

Gazze Şeridi'nde, zaman içinde birçok antik yapı kaybolurken, bölgede günümüze ulaşan tek tarihi hamam olan Es-Semra Hamamı, Gazze'nin yerli ve yabancı ziyaretçileri tarafından ilgi gören nadir yapılar arasındaydı.

Ez-Zeytun mahallesinde bulunan hamam, benzersiz özelliklere sahipti, örneğin güneş ışıklarını içeriye alan kubbeli cam tavan. Hamamın zemini, mermer daireler, üçgenler ve çeşitli renklerdeki karelerle süslenmişti. Girişin üzerindeki mermer levhada, erken Memluk döneminde "Hicri 685 yılında Sencer bin Abdullah el-Mueyyidi tarafından restore edildiği" ifadesi yer alıyordu.

Hamam, aynı zamanda radyo, sabit hatlı telefon ve çömlek sürahileri gibi nostaljik ve antik arkeolojik parçalarla da dikkat çekiyordu. Es-Semra Hamamı, Gazze'nin tarihini yansıtan eşsiz bir yapı olarak biliniyordu.