İsrail, El Halil'deki Harem-i İbrahim Camisi'ni iki gün kapattı
İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinde bulunan Harem-i İbrahim Camisinin iki gün süreyle ibadete kapatıldığı bildirildi. Kararın, yetkililerce Yahudi bayramları nedeniyle alındığı belirtildi.
Kısıtlamanın kapsamı
Filistin Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Çarşamba ve Perşembe günleri olmak üzere caminin koridorları, avluları ve bölümleri dahil tamamına girişine izin vermediği kaydedildi.
Yetkililerin tepkisi
El Halil Vakıflar Genel Müdürü Emced Kerce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail makamlarının kararı üzerine tepki gösterdi. Kerce, alınan önlemleri caminin kutsallığına yönelik bir saldırı ve Müslümanların ibadet yerlerine erişim hakkına yönelik "provokatif bir ihlal" olarak nitelendirdi.
Güvenlik önlemleri ve dönemsel gerekçe
İsrail ordusunun, Yahudi bayramlarını gerekçe göstererek El-Halil’in Eski Şehir bölgesindeki Cabir, Selayime ve Vad el-Hasin mahallelerinde de iki gündür sokağa çıkma yasağı uyguladığı bildirildi.
Söz konusu kararın gerekçesi olarak anılan Sukot (Çardaklar) Bayramı bu yıl 6 Ekim'de başladı ve bir hafta sürecek. Haberde yer verilen tanıma göre Sukot, Yahudi inancında İsrailoğulları'nın çölde geçici barınaklarda yaşadığı dönemi temsil ediyor; İbranice "Suka" kelimesinin çoğulu olan Sukot, "çardaklar" anlamına geliyor ve "geçici barınaklar"a atıfta bulunuyor.