İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Suriye'nin güneyindeki Süveyda kentinde yaşayan Dürzilere yardım gönderilmesi amacıyla bir 'insani koridor' açılması çağrısında bulundu.
Smotrich, X platformu'nda yaptığı paylaşımda, 'İsrail'deki Dürzi topluluğunun lideri Şeyh Muvaffak Tarif ve Dürzi İdaresi Forumu Başkanı Yasir Gadban'ın Julis'te kurduğu operasyon odasını ziyaret ettiğini belirtti. Süveyda'daki Dürzi kardeşlerle iletişim kurmak ve durumlarını takip etme amacıyla burada olduklarını ifade etti.
Süveyda'daki durumun 'son derece zor' olduğunu vurgulayan Smotrich, mevcut ateşkesin 'Dürzileri kuşatmayı, bölgedeki bazı köyleri yok etmeyi ve ciddi bir insani krize yol açmayı amaçlayan aldatıcı bir sükunet' olduğunu iddia etti.
Smotrich, Dürzilerin Suriye'de bir katliama maruz kaldığını belirterek, Batı dünyasını Gazze ile meşgul olup Suriye'nin güneyinde yaşananları görmezden gelmekle suçladı. 'Dürzilere gıda, ilaç ve temel ekipman girişini sağlamak için acil bir insani koridor talep etmeliyiz' diyerek, ayrıca Dürzileri korumak için askeri önlemler alınması gerektiğini belirtti.
Ancak, Smotrich'in insani koridor talebinin zorluğuna dikkat çekmekte fayda var: İsrail'in Süveyda ile kara sınırı bulunmuyor.
Süveyda'daki Çatışmalar
Süveyda'da 13 Temmuz tarihinde Bedevi Araplar ile bazı Dürzi grupları arasında silahlı çatışmalar başladı. Suriye güvenlik güçlerinin müdahale etmesi sırasında pusuya düşürüldü. Büyüyen çatışmalar sonrasında ateşkes ilan edilse de Hikmet el-Hecri'ye bağlı Dürzi güçleri ateşkesi bozdu.
İsrail ordusu, 16 Temmuz tarihinde Suriye Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi, Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığına hava saldırısı düzenledi. Suriye ordusu Süveyda'dan çekilirken, Hecri grubu Bedevi ailelerini yerinden etmekle birlikte infazlar gerçekleştirdi. Dışarıdan gelen binlerce aşiret savaşçısı ise Bedevi Araplara destek verdi. Suriye yönetimi, 19 Temmuz tarihinde güvenlik güçlerini Süveyda'da yeniden konuşlandırmaya başlayarak Bedevi ve aşiret savaşçılarının kentten çıkmasını sağladı.