Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

İsrail'den geri vites! Ambargo ülkede ticareti vurmaya başlıyor

on günlerde Türkiye'nin İsrail ile tüm ticari ilişkilerini durdurma kararı, dünya gündeminde yer alırken, konu ile alakalı olarak Orta Doğu'da yeni bir gerilimin başlamasına mahal vereceğe benziyor.

Yayın Tarihi: 06.05.2024 16:55
Güncelleme Tarihi: 06.05.2024 16:55

İsrail'den geri vites! Ambargo ülkede ticareti vurmaya başlıyor

Son günlerde Türkiye'nin İsrail ile tüm ticari ilişkilerini durdurma kararı, dünya gündeminde yer alırken, konu ile alakalı olarak Orta Doğu'da yeni bir gerilimin başlamasına mahal vereceğe benziyor. Her iki ülkeyi de olumsuz etkileme potansiyeline hakim olan boykot kararı ile alakalı olarak bölgesel kararların istismara olabileceği konusunda yorumlar yapılıyor. İsrail basını tarafından kamuoyuna yapılan açıklama adeta itiraf niteliğinde kabul edilirken, özellikle inşaat, sanayi ve otomotiv gibi sektörlerin bu karardan etkilenebileceği belirtilmiş bulunuyor.

İSRAİL AMBARGOSUNA ERDOĞAN'DAN YANIT

Ülkemizden İsrail'e ithal edilen ürünlerin yokluğu fiyatların artışlarına mahal vereceğini açıklayan İsrail hükümeti, tedarik zincirlerinde de azalmanın olabileceğini açıkladı. İsrail tarafından yorum yapılmasa da verebileceği zarar durum değerlendirmesinde sadece İsrail'in bu durumdan etkilenmeyeceği açıklandı. Türkiye'nin verdiği bu ambargo kararından etkileneceği tahmin edilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamada “Adımın sonuçlarını iş dünyası ile eşgüdümle yürüteceğiz” denildi.

Savaş bölgesindeki istikrar konusunda da etkilerinin olabileceği tahminleri sunulmaya devam ediyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada net tavrın konulduğu belirtilirken, Gazze'ye kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar bu boykotun devam edeceği belirtilmiş bulunuyor.

tll

Türkiye'nin verdiği bu karar ile alakalı olarak İsrail hükümetinin sürpriz olarak yorumlandırdığı belirtilirken, ülkeye temel hammadde girişi sağlanamayacak olmasının vakit kaybı yaratacağı tahmin ediliyor. Yeni anlaşmalar için yeni ülkelerin devreye girmesini bekleyecek olan İsrail, anlaşmalarda da fiyat farkı ile karşı karşıya kalabileceği tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz aylarda alınan kararlarda İsrail hükümetinin özellikle de inşaat sektöründe sekteye uğradığı gözler önüne serilirken, yeni alınan karar doğrultusunda inşaat ve sanayi sektörünün en çok etkileneceği alan olacağı tahmin ediliyor.

Türkiye'nin ambargo kararı sonrasında İsrail'de özellikle de yukarıda bahsi geçen sektörlerde fiyatların iki katı artacağı yorumları yapılırken, nakliye ve kargo sektörünü de yakından ilgilendirebileceği ve bu alanlarda da fiyat artışlarının yaşanacağı tahmin ediliyor.