Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

İsrail'de yerel seçim yapıldı! Çoğu belediye başkanı koltuğunu korumayı başardı

İsrail'de yapılan yerel seçimlerde çoğu yetkili görevini korumayı başardı!

Yayın Tarihi: 29.02.2024 16:17
Güncelleme Tarihi: 29.02.2024 16:17

İsrail'de yerel seçim yapıldı! Çoğu belediye başkanı koltuğunu korumayı başardı

İsrail'deki yerel seçimlerde kesin olmayan sonuçlar açıklandı! Ultra Ortodoks (Haredi) Yahudi adayların öne çıktığını seçimde, Kudüs ve Tel Aviv gibi önemli belediyelerin başkanlıklarında değişiklik olmadı.

Gazze'ye yönelik devam eden saldırılar ve Lübnan ile kuzey sınırında yaşanan çatışmaların gölgesinde gerçekleşen 27 Şubat tarihli yerel seçimlerde, ultra Ortodoks (Haredi) Yahudi listelerin seçmenlerini sandığa gitmeye ikna etti. Haredi toplumunun yaşadığı bölgeler, seçim katılımının en yüksek olduğu yerler oldu ve özellikle Haredi şehri Bney Brak, yüzde 66 ile en yüksek seçim katılım oranına sahip oldu.

Kudüs Belediye Başkanı koltuğunu korudu! 

Kudüs Belediye Meclisi'nde, kesin olmayan sonuçlara göre, ultra Ortodokslar 30 sandalyeden 17'sini alarak mevcut Belediye Başkanı Moshe Lion'un koltuğunu beş yıl daha garantiledi. Aşırı sağcılar da Kudüs'te 3 sandalye kazandı. 

Ron Huldai

Tel Aviv’in 20 yıllık başkanı Huldai tekrar seçildi! 

İsrail'in en liberal şehri ve ekonomik merkezi Tel Aviv'de, kesin olmayan sonuçlara göre, Ron Huldai, 20 yıldır sürdürdüğü belediye başkanlığı görevini korumayı başardı.

Yahudi ve Arap nüfusun bir arada yaşadığı sahil şehri ve İsrail'in en büyük üçüncü şehri olan Hayfa'da, zirvedeki iki aday yüzde 40 barajını geçemedi. Bu yüzden Hayfa’da ikinci tur seçimlerin yapılacağı kararlaştırıldı. 

İsrail'in sahil şehri Tel Aviv'e komşu olan Holon kentinde, son 30 yıldır belediye başkanlığı yapan Moti Sasson, iki muhalif siyasi partinin desteğiyle yüzde 43 oy alan Shai Kenan'a koltuğunu devretmek zorunda kaldı. 

Yossi Dagan

Dagan yüzde 80 oy aldı! 

Yine kesin olmayan sonuçlara göre, işgal altındaki Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşimlerini içeren Samiriye Bölge Meclisi Başkanı Yossi Dagan, tamı tamına yüzde 80 oy aldı! 

Kızıldeniz kıyısındaki Eilat, Akdeniz liman kentleri Ashkelon ve Ashdod'da, mevcut belediye başkanları da yeniden seçildi. Böylelikle de İsrail genelindeki yetkililerin, çok büyük bir kısmının görevlerinde kalacağı öğrenilmiş oldu.