Ben-Gvir'den Bar'a Sert Eleştiriler
İsrail'de koalisyona geri dönen aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar'ı görevden alma kararına tepki gösterdi. Ben-Gvir, Bar'ın hükümete yönelik komplo kurduğunu iddia ederek, istihbarat şefinin yeri için 'hapishane olmalı' ifadelerini kullandı.
Yahudi Gücü Partisi'nden Açıklamalar
The Times of Israel gazetesinin haberine göre, Ben-Gvir, Yahudi Gücü (Otzma Yehudit) Partisi'nin düzenlediği haftalık toplantıda, Ronen Bar'ın İsrail Polis Komiseri Danny Levy hakkında usulsüz bir şekilde istihbarat topladığını öne sürdü. Ben-Gvir, Bar'ın eylemlerinin kendisinin yaptığı üst düzey atamaları baltalamayı amaçladığını ve bu durumun İsrail sağını hedef aldığını belirtti.
Ben-Gvir, Bar'ın demokrasiye zarar verdiğini iddia ederek, 'Ronen Bar, demokratik devlete karşı komplo kurmuş bir suçludur, hapiste olmalı' dedi.
Bakan Ben-Gvir'in Talepleri
Itamar Ben-Gvir, Başbakan Netanyahu'dan Ronen Bar'ın eylemleri hakkında adım atılmasını talep etti. 'Bu konularda sessiz kalmayı düşünmüyorum' diyerek, Bar'ın eylemlerinin araştırılması için bir hükümet soruşturma komitesi kurulmasını istediğini belirtti.
İsrail Polisi'nde İstifalar ve Tartışmalar
Ronen Bar'ın, Netanyahu ile yaptığı görüşmelerin ardından hükümet tarafından görevden alınması düşünülmüştü. Ancak, İsrail Yüksek Mahkemesi, Bar'ın görevden alınmasını dondurdu. Netanyahu, Bar'a güvenmediğini belirtmiş ve görevden alma kararını, aralarındaki güvensizlikle gerekçelendirmişti.
Bu durum, İsrail'de hararetli tartışmalara yol açarken, muhalefet tarafından kitlesel protesto çağrıları yapılmasına neden oldu.