İsrail bağlantısı iddia edilen iki İran vatandaşı idam edildi
İran makamları, İsrail adına casusluk yapmakla suçlanan iki vatandaşın idam edildiğini duyurdu. Resmi haber kaynağı Mizan Haber Ajansı, şüphelilerin İsrail’e hassas askeri ve güvenlik noktalarının koordinatlarını gönderdiği iddiasıyla yargılandıklarını bildirdi.
İddiaların detayları:
Mizan’a göre, idam edilen kişilerden biri, Mossad ile bağlantılı olduğu öne sürülen bir Telegram kanalının yöneticisine koordinat gönderme suçlamasıyla ceza aldı. Ajans, ikinci kişi hakkında ise onu "(İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu’nun askerlerinden biri" olarak tanımladı ve bu kişinin Mossad’ın yanı sıra sürgündeki Iran International’a da bilgi gönderdiğini belirtti.
Zamanlama ve kaynak gösterimi:
İddialar, geçen yıl Haziran ayında yaşanan 12 günlük İsrail-İran savaşı sırasında gerçekleştiği ileri sürülen bilgi aktarımıyla ilişkilendiriliyor. Mizan Haber Ajansı bu ayrıntıları yargı kaynaklarına dayandırırken, ajansın iddiaları bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmış değil.
Olay, İran’da casusluk suçlamalarına karşı uygulanan sert yaptırımlar çerçevesinde değerlendiriliyor. Yetkililer suçlamaları açıkça ortaya koyarken, uluslararası gazetecilik ve insan hakları çevreleri tarafından bağımsız inceleme talep edilebileceği belirtiliyor.