İsrail'den ABD Kongresi'ne Baskı Talepleri
İsrail, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Kongre üyelerinden, Uluslararası Adalet Divanı (UAD) nezdinde aleyhinde açılan soykırım davasının düşürülmesi için Güney Afrika Cumhuriyeti'ne baskı yapılmasını istemiştir.
Haber kaynağı Axios'un elde ettiği bilgilere göre, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın bilgilerine dayanarak, İsrail'in ABD Kongresi üzerindeki etkisini artırma çabalarına bir örnek daha ortaya çıkmıştır. Barak Ravid'in yazdığı habere göre, İsrailli yetkililer, ABD Kongresi'nde yer alan birçok üyeye ulaşarak Güney Afrika Cumhuriyeti'ne soykırım davasını sürdürmemesi konusunda baskı yapılmasını talep etmektedir.
Güney Afrika'nın Dava Açma Nedenleri
Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık 2023'te UAD nezdinde, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle İsrail aleyhine dava açtı. Ülkede yaşanan Acil durum nedeniyle, UAD'den ihtiyati tedbir talep edildi ve duruşmalar 11-12 Ocak tarihlerinde Hollanda'nın Lahey kentindeki Barış Sarayı'nda gerçekleştirildi.
UAD, 26 Ocak'ta verdiği tedbir kararlarında, İsrail'in Filistinlilere yönelik soykırım girişimlerini engellemesi için Gazze'ye insani yardım ve temel hizmetlerin ulaştırılması hakkında etkili adımlar atması gerektiğine hükmetti.
Devam Eden Davalar ve Türkiye'nin Desteği
İsrail'in bu kararlara uymaması üzerine, Güney Afrika, 6 Mart ve 10 Mayıs tarihlerinde UAD'den yeni tedbir talep etti. Bunun üzerine divan, 28 Mart ve 26 Mayıs tarihlerinde, özellikle insani yardımın Filistinlilere ulaşmasını sağlamak için ek önlemler alması yönünde kararlar verdi.
Bu süreçte, 8 Ağustos'ta UAD'ye müdahil olduğunu bildiren Türkiye, Nikaragua, Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya'nın ardından UAD'deki Güney Afrika-İsrail soykırım davasına müdahillik bildiren yedinci ülke olmuştur.