Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

İspanyol çiftçiler protestoyu Madrid'e taşıma kararı aldı!

Eylemlerin dördüncü gününü dolduran İspanyol çiftçiler, protestolarını başkent Madrid’e taşıma kararı aldı.

Yayın Tarihi: 09.02.2024 17:07
Güncelleme Tarihi: 09.02.2024 17:07

İspanyol çiftçiler protestoyu Madrid'e taşıma kararı aldı!

İspanya’da tarım işçilerinin bağlı olduğu Asaja, COAG ve UPA isimli sendikalar, Avrupa Birliği’nin (AB) çevre politikalarına karşı gelmeye devam ediyor. Gıda zincirinde daha adil bir dağılım talep eden çiftçiler, bugün de eylemlerini sürdürdü. Küçük grupların yollarda trafiği yavaşlattığı ya da durdurduğu bugünlerde yarın itibarıyla yönlerini Madrid’e çevirme çağrısı yapıldı. 

Sendikalar tarafından daha önce yapılan açıklamalarda, 21 Şubat’ta Madrid’de büyük bir organizasyon duyursa da çiftçiler bunu erkene çekme kararı aldı. Bu nedenle yarından itibaren başkent Madrid’de protestoların devam etmesi bekleniyor. 

Çiftçiler binaları hedef alabilir! 

İspanya muhalefeti ile sağ ve aşırı sağcı partiler, çiftçilerin dışarıdan teşvik edilip kışkırtıldıkları da iddia edildi. Hatta öyle ki çiftçilerin Madrid’de Tarım ile 2030 Ajandası, Ekolojik Geçiş Bakanlıkları ve Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) binalarını hedefleyeceği dahi düşünülüyor. 

ispanya

20 çiftçi gözaltına alındı! 

Protestolar nedeniyle güvenlik güçleriyle de zaman zaman çatışan 20 çiftçi gözaltına alındı. Ayrıca 5 bin 264 idari ve trafik cezası kesildiği de bildirildi. İspanya Taşımacılar Konfederasyonu (CETM) ise çiftçilerin yol kapatma eylemi nedeniyle 75 bin kamyonun etkilendiğini aktardı. Bunun da sektöre günlük 35 milyon euro zarar verdiğini kaydetti. 

Öte yandan İspanya hükümetinin protestolar üzerine destek vadetmesi çiftçileri hala durdurabilmiş değil. Çiftçilerin talepleri ise şöyle:

  • AB tarım politikaları esnetilecek
  • AB dışı ülkelerden gelen ürünler kısıtlanacak ve daha sıkı denetlenecek
  • Kuraklık sorununa karşı adımlar atılacak 
  • Tarladan markete kadar gıda zincirinin kontrolü yapılacak
  • Yasalar güçlendirilecek
  • Çiftçilerin sigorta hakları genişletilecek