DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.822.539,83 0,61%

İspanya, NATO'nun Savunma Harcama Hedefini Reddetti

İspanya, NATO'nun GSYİH'nin yüzde 5'ini savunmaya ayırma önerisine karşı çıkarak daha esnek bir yaklaşım talep etti.

Yayın Tarihi: 19.06.2025 19:41
Güncelleme Tarihi: 19.06.2025 19:41

İspanya, NATO'nun Savunma Harcama Hedefini Reddetti

İspanya, NATO'nun Yüzde 5 Savunma Harcama Hedefini Reddetti

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından önerilen, ülkelerin Gayri Safi Yurt İçi Hasılalarının (GSYİH) yüzde 5'ini savunma harcamalarına ayırma önerisini reddetti. Sanchez, 24-26 Haziran'da yapılacak NATO Zirvesi öncesinde Rutte'ye gönderdiği mektupta, bu talebe karşı koyarak önemli hususlara dikkat çekti.

Savunma Harcamalarıyla İlgili Endişeler

Sanchez, İspanyol basınına yansıyan mektubunda, "savunma harcamalarının artırılmasına yönelik her hükümetin istediği fedakarlığı yapmasının meşru bir hak olduğu" ifadesini kullansa da, İspanya'nın bunu yapmamayı seçtiğini vurguladı. Ayrıca, savunma harcamalarını GSYİH'nin yüzde 5'ine bağlamanın yalnızca mantıksız olmayıp, aynı zamanda ters etkiler yaratacağının altını çizdi.

Daha Esnek Bir Yaklaşım Talebi

Lahey Zirvesi’nde, harcama hedefini isteğe bağlı hale getirecek veya İspanya’yı yüzde 5 hedefinin uygulanmasından hariç tutacak daha esnek bir formül eklenmesi önerisinde bulunan Sanchez, bu tür bir koşulun İspanya'nın "refah devleti ve dünya görüşüyle bağdaşmadığını" ifade etti. Bu bağlamda, böyle bir hedefin İspanya’nın NATO’ya olan taahhütlerini yerine getirmesi için gerekli olmadığını belirtti.

Ekonomik ve Stratejik Argümanlar

Sanchez, GSYİH'nin yüzde 5'e çıkarılması önerisinin, artan borç, enflasyonist baskılar ve yatırım yönlendirmeleri yoluyla ekonomik büyümeyi yavaşlatacak bir adım olduğunu vurguladı. Her şeye karşın, İspanya’nın NATO’ya olan tam bağlılığını da dile getiren Sanchez, ülkesinin bu örgütteki görevlerini yerine getirmeye devam edeceğini ve Avrupa güvenlik mimarisine aktif katkısını sürdüreceğini garanti etti.

Mevcut Savunma Harcamaları

İspanya hükümeti, daha önce yaptığı açıklamada, mevcut durumda GSYİH'nın yüzde 1,51'ine denk gelen savunma harcamalarını yüzde 2'ye çıkaracağını duyurmuştu. NATO Genel Sekreteri Rutte ise, üye ülkelerden 2029'a kadar savunma harcamalarını GSYİH'nin yüzde 5'ine çıkarılmasını istemekte; bunun askeri harcamalar (%3,5) ile güvenlik ve stratejik odaklar (%1,5) arasında dağıtılacağını belirtmektedir. Ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump da benzer şekilde, NATO üyesi ülkelerin savunma harcamalarını bu seviyeye çıkarmasını talep etmektedir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı