Ispanak tükettikten sonra birkaç saat uyumayın! İşte nedeni…

Ispanak zehirlenmesi, ıspanağın içerisinde bulunan nitrat maddesinin nitrite dönüşmesi sonucu ortaya çıkan bir gıda zehirlenmesi türüdür. Nitrit, vücutta kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltarak çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Ispanak zehirlenmesine yol açan nitrat miktarı, ıspanağın yetiştirildiği toprak, iklim koşulları ve ıspanağın raf ömrünü uzatmak için kullanılan gübreler gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Ispanak tükettikten sonra birkaç saat uyumayın! İşte nedeni…

Ispanak zehirlenmesi, ıspanağı çiğ veya az pişmiş olarak tüketmek yoluyla ortaya çıkabilir. Ispanak, uzun süre bekletilir veya tekrar ısıtılırsa, nitrat miktarı daha da artabilir ve zehirlenme riski de artar.

Ispanak zehirlenmesi belirtileri, genellikle ıspanağı tükettikten 1-2 saat sonra ortaya çıkar. 

Ispanak zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Zehirlenme sonrası birkaç yaygın belirti meydana gelmektedir: Baş ağrısı, karın ağrısı, bulantı ve kusma, ishal, yorgunluk, halsizlik, ciltte meydana gelen kızarıklık ve nefes darlığı. 

Ispanak zehirlenmesini önlemek için alınabilecek önlemler şunlardır:

- Ispanağı taze olarak satın alın.

- Ispanağı iyice yıkayın.

- Ispanağı hemen pişirin ve pişirdikten sonra tekrar ısıtmayın.

- Ispanağı uzun süre bekletmeyin.