Bist 100
10.218,58 0%
DOLAR
32,22 -0,11%
EURO
34,93 0,17%
ALTIN
2.432,72 0,51%

Işıklar açık uyumanın vücudunuza verdiği şok edici zarar! Bu alışkanlığın sonu ölümcül bile olabiliyor

Uzmanlar, geceleri ışıklı ortamda uyumanın kalp, kilo, üreme ve ruh sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkileri olduğunu açıkladı. İşte ışıklar açık uyumanın vücudunuza verdiği zararlar…

Yayın Tarihi: 23.02.2024 15:56
Güncelleme Tarihi: 23.02.2024 15:56

Işıklar açık uyumanın vücudunuza verdiği şok edici zarar! Bu alışkanlığın sonu ölümcül bile olabiliyor

Çocukken karanlıktan korktuğumuz için ışıkları açık bırakarak uyuduğumuz olmuştur. Hatta bazı yetişkinler de karanlığı sevmediği için ışıkları açık bırakmayı tercih edebiliyor. Ancak görünüşte zararsız gibi görünen bu alışkanlık, aslında sağlığımız için büyük bir tehdit oluşturuyor. Uzmanlar, geceleri ışıklı ortamda uyumanın vücudun iç saati olan sirkadiyen ritmi bozduğunu ve bunun da birçok hastalığa davetiye çıkardığını belirtiyor. Tüm detaylar haberimizde...

IŞIKLI ORTAMDA UYUMAK KALP SAĞLIĞINI NASIL ETKİLİYOR?

Işıklı ortamda uyumak, vücudun melatonin adı verilen uyku hormonunu salgılamasını engelliyor. Melatonin sadece uykuya dalmanızı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda vücut ısınızı ve kan basıncınızı da düşürüyor. 

KALP SAĞLIĞI

Eğer geceleri ışığa maruz kalırsanız, melatonin üretiminiz azalıyor ve bunun sonucunda da kan basıncınız yükseliyor. Uzun vadede, bu durum kalp hastalığı ve felç riskini artırıyor. 

IŞIKLI ORTAMDA UYUMAK KİLO ALIMINA YOL AÇIYOR MU?

Işıklı ortamda uyumak, metabolizmanızın yavaşlamasına ve iştahınızın artmasına neden oluyor. Ayrıca uyku kalitenizin ve sürenizin de düşmesine sebep oluyor. Bu da gün içinde daha yorgun ve aç hissetmenize yol açıyor. 43.000’den fazla kadını izleyen bir araştırma, televizyon karşısında uyuyanların kilo aldığını ortaya çıkardı. Kilo alımı, uyku kalitesi veya süresi ne olursa olsun gerçekleşti. 

IŞIKLI ORTAMDA UYUMAK

IŞIKLI ORTAMDA UYUMAK ÜREME SAĞLIĞINI NASIL BOZUYOR?

Işıklı ortamda uyumak, kadınlarda ve erkeklerde üreme sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Bir araştırma, geceleri yapay ışığa maruz kalmanın kısırlık riskini artırabileceğini buldu. Deney dişi fareler üzerinde yapıldı. Geceleri ışıkla uyuyan farelerin kısır olma olasılığı daha yüksekti. Ayrıca sirkadiyen ritimlerin (vücudun iç saati) kadınlarda üreme sürecinin zamanlamasını etkilediği de biliniyor. 

IŞIKLI ORTAMDA UYUMAK HAKKINDA

Başka bir çalışmada gece vardiyasında çalışan hemşireler ve gece ışığa maruz kalmanın etkileri izlendi. Çoğu hemşirenin adet döngülerinin bozulduğundan şikayet ettiği ortaya çıktı. 

IŞIKLI ORTAMDA UYUMAK RUH SAĞLIĞINI NASIL ETKİLİYOR?

Işıklı ortamda uyumak, ruh sağlığınızı da olumsuz etkileyebiliyor. Bir araştırma, geceleri ışığa maruz kalmanın depresyon riskini artırdığını buldu. Alternatif olarak, sirkadiyen ritmin bozulmasının halihazırda var olan depresyon semptomlarını kötüleştirmesi muhtemeldir. İlginç bir şekilde, kırmızı ışık daha az zararlı etkiye sahiptir çünkü kırmızı dalga boylarına daha az duyarlıyız. 

IŞIKLI ORTAMDA UYUMAK HAKKINDAGeceleri ışıklı ortamda uyumanın sağlığımız için pek çok zararı olduğunu gördük. Uzmanlar, uyku kalitesini ve sağlığını korumak için yatak odasının tamamen karanlık olmasını öneriyor. Eğer karanlıktan rahatsız oluyorsanız, en azından mavi ışık yaymayan kırmızı bir gece lambası kullanabilirsiniz. Ayrıca uyumadan önce televizyon, bilgisayar, telefon gibi elektronik cihazlardan uzak durmanız da faydalı olacaktır. Sağlıklı bir uyku için ışıkları kapatın, sağlığınızı koruyun.