Bist 100
9.915,62 2%
DOLAR
32,55 0,28%
EURO
34,98 0,55%
ALTIN
2.422,41 -0,17%

İranlı gazeteci Londra'daki evinin önünde bıçaklı saldırıya uğradı!

İngiltere’de yayın hayatını sürdüren Iran International kanalında bir programda sunucu olarak çalışan gazeteci Pouria Zeraati evinin önünde bıçaklandı.

Yayın Tarihi: 30.03.2024 10:14
Güncelleme Tarihi: 30.03.2024 10:14

İranlı gazeteci Londra'daki evinin önünde bıçaklı saldırıya uğradı!

Londra’da evinin önünde saldırıya uğrayan Pouria Zeraati, öğrenilen bilgilere göre 30’lu yaşlarda bir kişi tarafından bıçaklandı. Londra Metropolitan Polisi tarafından yapılan açıklamalarda Wimbledon’da yaşayan gazeteci Zeraati’ye dair son durum paylaşıdı. Londra polisi, Zeraati’nin hayatı tehlikesi bulunmadığını açıklarken, saldırı sebebine dair net bir şey söylemedi. Ancak Iran International’ın çeşitli tehditler alan bir televizyon olduğunu ekledi. 

Kanala yapılan çeşitli tehditlerle ilgilendiklerini aktaran Londra Metropolitan Polisi Terörle Mücadele Birimi adına, birimin başındaki Dominic Murphy açıklama yaptı. Söz konusu saldırının birçok nedenden dolayı gerçekleşmiş olabileceğini söyleyen Murphy, her olasılığın üzerinde durduklarını kaydetti. Daha sonra da tanıkların ve bilgi sahibi olanların polise ulaşmasını isteyerek Wimbledon bölgesindeki polis aktivitesinin artırılacağını söyledi. 

İngiltere’de İranlılara karşı işlenen suç sayısı oldukça fazla 

Son 2 yıllık süreçte İngiltere’de ikamet eden İranlılara karşı çok sayıda kaçırma ve suikast girişiminin olduğu kaydedilen açıklamada, Farsça yayın yapan kanalların da güvenlikle ilgili problemler yaşadığı belirtildi. Ulusal Gazeteciler Birliği (NUJ) Genel Sekreteri Michelle Stanistreet, yazılı açıklama yaparak söz konusu Zeraati’nin bıçaklanması olayına “şok edici” yorumunu yaptı. 2022 yılında iki İranlı gazetecinin İngiltere’de uğradığı saldırıyı da açıklamasına ekleyen Stanistreet, son saldırının İranlı gazeteciler için olumsuz sonuçları olacağını söyledi. 

3 şüpheli var! 

Yaşanan olayın ardından The Telegraph isimli gazeten elde ettiği bilgiler ışığında Zeraati’nin evinden saat 15.30 sıralarında çıktığında şüpheli bir şahsın yaklaştığını aktardı. Şahsın Zeraati ile konuştuğu ve o sırada ikinci bir şüphelinin arkasından yaklaşarak birkaç kez gazeteciyi bıçakladığı kaydedildi. Yakınında bekleyen taksiye binen iki şüpheli hızla uzaklaşırken, üçüncü şüphelinin de taksi şöförü olduğu tahmin ediliyor. Konuya yönelik olarak Londra Polisi henüz herhangi bir gözaltı işlemi yapılmadığını belirtirken, iç istihbarat servisi MI5 devreye girdi. 

Binanın görüntülerini çeken kişi tutuklanmıştı! 

Bir diğer yandan 2023 yılı Aralık ayında bir şüphelinin Iran International’ın görüntülerini aldığı öğrenilmişti. Avusturya uyruklu kişinin telefonunda söz konusu görüntüleri göndermek üzere kullanılan özel bir mesaj uygulaması bulunurken, bu görüntüleri arkasında hiçbir iz bırakmadan silebildiği de ortaya çıkan bilgiler arasında yer almıştı. Bunun üzerine Magomed Husein Daytaey isimli şahıs gözaltına alınmıştı, terör için yararlı olabilecek bilgileri toplamaya çalışmak suçuyla toplam 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.