İran, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulunun ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın önderliğinde aldığı karara karşı önemli bir adım atıyor. İran Dışişleri Bakanlığı ve Atom Enerjisi Kurumu, yaptıkları ortak açıklamada, belirtilen kararın teknik ve hukuki dayanaklardan yoksun olduğunu ifade ederek, bu durumu kınadı.
ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın aldığı kararın politik amaçlarla şekillendirildiğini belirtirken, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed İslami, bu kararın ardından kısa zamanda güvenli bir alanda yeni bir zenginleştirme merkezi kurulacağı talimatını verdi.
Ayrıca, Fordo'daki mevcut uranyum zenginleştirme tesisinde, eski nesil santrifüjlerin yerini daha hızlı zenginleştirme kapasitesine sahip altıncı nesil santrifüjlerin alacağı bilgisi paylaşıldı. İran yönetiminin, bu karara karşılık olarak atacağı diğer adımların daha sonra açıklanacağı ifade edildi.