İran-Suudi Arabistan Uçak Seferleri 9 Yıl Aradan Sonra Yeniden Başladı

İran ve Suudi Arabistan arasında 9 yıl aradan sonra uçak seferleri Meşhed-Demmam hattında başladı.

Yayın Tarihi: 03.12.2024 17:40
Güncelleme Tarihi: 03.12.2024 17:40

İran-Suudi Arabistan Uçak Seferleri 9 Yıl Aradan Sonra Yeniden Başladı

İran-Suudi Arabistan Uçak Seferleri Yeniden Başladı

İran ile Suudi Arabistan arasında yaklaşık 9 yıl aradan sonra uçak seferleri, Meşhed ile Demmam arasında yeniden başlamıştır. İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'nın (ISNA) bildirdiğine göre, Meşhed'den havalanan yolcu uçağı, Suudi Arabistan'ın Kral Fahd Uluslararası Havalimanı'na iniş yapmıştır.

Varılan anlaşma çerçevesinde, Meşhed ve Demmam arasında haftada iki uçuş gerçekleştirilecektir.

İki Ülke Arasındaki İlişkiler

İran ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler, 2 Ocak 2016'da gerçekleşen ve aralarında Şii din adamı Nimr en-Nimr'in de bulunduğu 47 kişinin idam edilmesiyle kesilmiştir. İdamlara yönelik tepki gösteren İranlı yetkililerin açıklamalarının ardından, Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed'deki konsolosluk binaları, İran'daki göstericiler tarafından hedef alınmış ve ateşe verilmiştir.

Bu olayların ardından, Suudi Arabistan yönetimi 3 Ocak 2016'da İran ile diplomatik ilişkilerini kesmiştir. Ayrıca, Mart 2015'te başlayan Yemen krizinin etkisiyle aralarındaki gergin ilişkiler daha da kötüleşmiştir.

Ancak, Irak ve Çin'in girişimleri sonucunda, İran ve Suudi Arabistan 10 Mart 2023'te ilişkileri normalleştirme kararı almış ve karşılıklı büyükelçilik açılması, uçuşların yeniden başlatılması ve vizelerin kolaylaştırılması konularında anlaşmaya varmışlardır.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı