İran: Hasar Gören Nükleer Tesisler Yeniden İnşa Edilecek
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed İslami, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Sky News Arabia'ya yaptığı açıklamada, Haziran ayında İsrail ile yaşanan 12 günlük çatışmada hasar gören nükleer tesislerin yeniden inşa edileceğini bildirdi.
İslami, hedef alınan tesislerin uluslararası baskılara ve İsrail'in olası saldırı tehdidine rağmen yeniden inşa edileceğini vurguladı: "Hedef alınan tesisler, uluslararası baskılara ve İsrail'in olası saldırı tehdidine rağmen yeniden inşa edilecektir."
Ülkesinin uranyum zenginleştirme oranının abartıldığını savunan İslami, "Yüksek zenginleştirme oranı, mutlaka silah amaçlı değildir. Biz, hassas ölçüm araçlarımız için daha yüksek oranda zenginleştirmeye ihtiyaç duyuyoruz. Yıllardır ambargo altındayız. Bu ürünleri kimse bize satmıyor." ifadelerini kullandı.
İslami ayrıca ABD ile müzakere yapmayacaklarının altını çizdi: "Onlarla konuşmaya gerek yok."
Çatışma sürecinin kronolojisi
İsrail, 13 Haziranda İran'ın çeşitli kentlerindeki nükleer tesisler başta olmak üzere ordunun üst komuta kademesini de hedef alan geniş çaplı saldırılar düzenledi. Saldırılarda İran'da Genelkurmay Başkanı, Devrim Muhafızları Genel Komutanı ve bazı üst düzey komutanlar ile 9 nükleer bilim insanı yaşamını yitirdi.
İsrail'e açıktan destek veren ABD, 22 Haziranda İran'ın Natanz, Fordo ve İsfahandaki üç nükleer tesisine saldırı düzenledi. İran, ABD'nin saldırısına misilleme olarak 23 Haziranda ABD'nin Katar'daki El-Udeyd Hava Üssü'ne saldırdı.
Olayların ardından ABD Başkanı Donald Trump, 24 Haziranda İran ile İsrail arasında ateşkes sağlandığını duyurdu.