İran’da protestolarda 109 güvenlik personeli hayatını kaybetti
İran’da hayat pahalılığına tepki olarak 28 Aralık’ta başlayan ve hükümet karşıtı gösterilere dönüşen protestolarda şiddet olayları sürüyor. Resmi ve yarı resmi kaynaklar, güvenlik güçleri arasında önemli can kayıpları olduğunu bildiriyor.
Protestoların seyri ve can kayıpları
Devrim Muhafızları’na bağlı Tasnim Haber Ajansı’nın aktardığına göre, İsfahan eyaletindeki gösteriler sırasında 30 güvenlik personeli hayatını kaybetti. Ajans, ülke genelindeki protestolarda ölen toplam güvenlik personeli sayısının 109 olduğunu bildirdi. Ayrıca, İran Kızılay tarafından yapılan açıklamada, Gülistan eyaletinin başkenti Gorgan’da bir yardım merkezine yapılan saldırı sırasında bir personelin hayatını kaybettiği belirtildi.
Yetkili açıklamaları ve olası yaptırımlar
İçişleri Bakanlığı, ayaklanmaların kademeli olarak yatıştığını savunurken, başsavcılık olaylara karışanların idam cezası ile karşılaşabileceği uyarısında bulundu. Bu açıklamalar, olaylara karıştığı iddia edilenler hakkında ağır cezai yaptırımların gündemde olduğunu gösteriyor ve hukukî sürecin önemini öne çıkarıyor.
Siyasi söylem ve bölgesel gerilim
İran İslami Danışma Meclisi Başkanı Muhammed Bager Galibaf, ABD Başkanı Donald Trump’ın askeri saldırı tehditlerine ilişkin olarak uyarıda bulundu. Galibaf, "Açık olalım: İran’a yönelik bir saldırı durumunda, İsrail ile tüm ABD üsleri ve gemileri meşru hedefimiz olacaktır" ifadelerini kullandı. Bu tür açıklamalar, iç güvenlik meselelerinin ötesinde bölgesel gerilimleri tırmandırma potansiyeli taşıyor.
Olayların gelişimi, resmi açıklamalar ve yerel medya raporları üzerinden takip edilmeye devam ediyor. Yetkililerin hukuki adımları ve uluslararası tepkiler, hem iç siyasetin hem de bölgesel güvenlik ortamının seyrini etkileyebilecek başlıca unsurlar olarak öne çıkıyor.
İran'da hayat pahalılığına karşı başlayan ve hükümet karşıtı protestolara dönüşen gösterilerde çıkan şiddet olaylarında 109 güvenlik personeli hayatını kaybetti.