DOLAR
43,04 -0,04%
EURO
50,34 0,22%
ALTIN
6.119,12 -2,24%
BITCOIN
3.983.013,71 -1,36%

Irak Başbakanı Sudani: Ayn el-Esed Üssü’nü koalisyon güçlerinden devralacağız

Başbakan Sudani, Anbar’daki Ayn el-Esed Üssü’nü önümüzdeki günlerde ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinden devralacaklarını açıkladı.

Yayın Tarihi: 04.01.2026 15:36
Güncelleme Tarihi: 04.01.2026 15:36

Irak Başbakanı Sudani: Ayn el-Esed Üssü’nü koalisyon güçlerinden devralacağız

Irak Başbakanı Sudani: Ayn el-Esed Üssü’nü koalisyon güçlerinden devralacağız

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, terör örgütü DEAŞ ile mücadele bağlamında bölgedeki ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerine ait Anbar vilayetindeki Ayn el-Esed Üssü’nü önümüzdeki günlerde devralacaklarını açıkladı.

Duyuru ve tören

Sudani açıklamayı, İranlı General Kasım Süleymani ile Iraklı komutan Ebu Mehdi el-Mühendis'in ölüm yıldönümünde düzenlenen anma töreninde yaptı. Konuşmasında, hayatını kaybedenlerin fedakarlıklarını korumak ve Irak halkının esenliğini sağlamak amacıyla ulusal egemenlik meselesini tamamlamaya çalıştıklarını belirtti.

Gerekçe: Egemenlik ve silahsızlandırma

Sudani, ülke içindeki silahlı grupların silahsızlandırılmasının önemine vurgu yaparak, silahların yalnızca devlet kontrolünde olması gerektiğini söyledi. Konuşmasında, "Bu adım Irak’ı hedef almak değil, aksine onu korumak ve saldırmak isteyenlerin bahanelerini ellerinden almaktır" ifadelerini kullandı ve silahsızlanma sürecinin tamamen Irak’ın kendi kararıyla yürütüleceğini vurguladı.

Başbakan ayrıca, dini mercilerin de silahların toplanması ve yalnızca devletin kontrolünde tutulması gerektiğini teyit ettiğini aktardı. Bu vizyonun ülke egemenliğini güçlendireceğini kaydetti.

Geçmişe atıf

Sudani konuşmasında, "6 yıl önce, ulusal egemenliğimiz ihlal edilerek, zafer liderleri ve yoldaşları Ebu Mehdi el-Mühendis ile General Kasım Süleymani’ye yönelik hain bir saldırı gerçekleştirildi" diyerek 3 Ocak 2020’de Bağdat’ta ABD ordusunun düzenlediği hava saldırısında bu isimlerin öldürüldüğünü anımsattı. Sudani, havalimanı saldırısını uluslararası yasaların dokunulmaz kıldığı güvenli sivil bir alana yönelik büyük bir ihlal olarak nitelendirdi.

Sudani’nin açıklaması, Irak yönetiminin ulusal egemenliği pekiştirme ve ülke içindeki güvenlik yapısını devlet denetimine alma yönündeki kararlılığını ortaya koyuyor.

IRAK BAŞBAKANI MUHAMMED ŞİYA SUDANİ, TERÖR ÖRGÜTÜ DEAŞ İLE MÜCADELE KAPSAMINDA BÖLGEDE BULUNAN ABD...

IRAK BAŞBAKANI MUHAMMED ŞİYA SUDANİ, TERÖR ÖRGÜTÜ DEAŞ İLE MÜCADELE KAPSAMINDA BÖLGEDE BULUNAN ABD ÖNCÜLÜĞÜNDEKİ ULUSLARARASI KOALİSYON GÜÇLERİNE AİT AYN EL-ESED ÜSSÜ’NÜ DEVRALACAKLARINI SÖYLEDİ. (ARŞİV)

Yazar
EDİTÖR

Fatma Öztürk

Merhaba, ben Fatma Öztürk. 26 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Gündem için yerel yönetimler ve şehir haberlerini takip ediyorum. Benim önceliğim insan hikayeleri ve toplumsal sorunlar. Vatandaşın sesini duyurmayı seviyorum, empati yeteneğimin yüksek olduğunu söylerler.