Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

iPhone resmi mağaza dışından uygulama yüklemeye bu ülkede izin verebilir!

Apple, resmi uygulama mağazası dışında uygulama yükleme işlemi olan "sideloading"e AB’den sonra Japonya’da da izin verebileceğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 27.12.2023 17:13
Güncelleme Tarihi: 27.12.2023 17:13

iPhone resmi mağaza dışından uygulama yüklemeye bu ülkede izin verebilir!

Sideloading olarak da bilinen herhangi bir kaynaktan uygulama yükleme, Apple'ın App Store'u tanıtmasından bu yana birçok iPhone kullanıcısının hayaliydi. Ancak Apple, güvenlik gerekçelerini öne sürerek iPhone'a hiçbir zaman yandan yükleme desteği getirmedi. Gerçekten de uygulamaları resmi mağaza dışından yüklemenin tehlikeli olabileceği belirtildi. Şüphelenmeyen kullanıcılar, Android'de de olan kötü amaçlı yazılım uygulamalarını yüklemek için kandırılabilecek.

Daha sonra, bazı geliştiriciler iPhone'larda üçüncü taraf uygulama mağazaları açılmasını talep etti. Bu da resmi App Store'u atlatarak uygulama yüklemenin daha güvenli bir yolu olacaktı. Ayrıca, bu uygulama mağazaları için üçüncü taraf ödeme sistemleri isteyerek ödemeler üzerinde daha fazla kontrol istediler. Şimdi tüm bunlar AB'de gerçekleşmek üzere.

apple

YASA NE ZAMAN ONAYLANACAK?

Nikkei'ye göre Japonya da Avrupa'nın Dijital Piyasalar Yasası'na (DMA) benzer bir mevzuat üzerinde çalışıyor. Japonya, Apple ve Google gibi şirketlerin iOS ve Android'de üçüncü taraf mağazalar için destek sunmasını istiyor.

Eğer bu yasalaşırsa, mağaza harici APK yükleme desteği pratik olarak verili olacak. Eğer iPhone'a herhangi bir kaynaktan uygulama yükleniyorsa, bunun üçüncü parti bir mağaza ya da internet sitesi olması fark etmeyecek.

Japonya'nın yeni kuralları ne zaman uygulamaya koyacağı ise henüz belli değil. Japonya'nın 2024 yılında parlamentoya yasa göndereceği ifade edildi. Yasa dört temel alana odaklanacak: Uygulama mağazaları ve ödemeler, arama, tarayıcılar ve işletim sistemleri.

Yasanın onaylanması durumunda, Japonya Adil Ticaret Komisyonu yeni mevzuatı denetleyecek. Komisyon, yazılım değişikliklerini uygulamayan şirketlere para cezası verme yetkisine sahip olacak.