Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Intuitive Machines ve SpaceX, Ay'a iniş aracının fırlatma tarihini şubat ayına erteledi!

Intuitive Machines ve SpaceX, Ay’a yeni bir iniş için ortak bir proje gerçekleştireceğini duyurmuşlardı. Şimdi bu iki şirket, Ay’a yapılacak yeni bir inişi şubat ayına ertelediklerini duyurdu.

Yayın Tarihi: 22.12.2023 15:42
Güncelleme Tarihi: 22.12.2023 15:42

Intuitive Machines ve SpaceX, Ay'a iniş aracının fırlatma tarihini şubat ayına erteledi!

Intuitive Machines, yeni fırlatma penceresinin elverişsiz hava koşullarının SpaceX fırlatma manifestosunda kaymalara neden olmasının ardından geldiğini paylaştı.

Orijinal 12-16 Ocak tarihlerinden tam bir ay sonra olan yeni fırlatma hedef tarihi, görev profilinden kaynaklanıyor: Intuitive Machines'in Nova-C uzay aracı Ay'ın güney kutbuna yakın bir yere inmeyi hedefliyor ve bu da her ay sadece birkaç gün mevcut olan özel aydınlatma koşulları gerektiriyor.

spacex

İKİ UZAY ARACI AYNI HAFTA AY’A İNECEK

Şirket, fırlatma altyapısının mevcudiyeti nedeniyle daha da kısıtlanmış durumda. Ay aracının NASA'nın Kennedy Uzay Merkezi'ndeki belirli bir fırlatma alanından, Fırlatma Kompleksi 39A'dan fırlatılması gerekiyor. Zira fırlatmadan önce oksijen ve metan itici yakıtlarla doldurulması gerekiyor. Bu rampa, iniş aracının yakıt ikmali için erişilebilir olmasını sağlayacak bir kuleye sahip tek rampa olarak biliniyor.

İniş aracı Ay yörüngesine ulaşmak için doğrudan bir yörünge izleyeceğinden, orijinal fırlatma penceresi Nova-C'nin 19 Ocak civarında ya da kısa bir süre sonra Ay'a iniş yapmasını öngörüyordu. Intuitive Machines kesin bir fırlatma tarihi belirtmese de, bu tarihin özel olarak geliştirilen bir başka Ay aracının planlanan inişiyle aynı zamana denk gelme olasılığı giderek artıyor. Bu araç, Astrobotic'in Peregrine'i, 23 Şubat'ta Ay'a iniş yapmayı hedefliyor. Bu da özel olarak geliştirilen iki Amerikan uzay aracının aynı hafta Ay yüzeyine inişini görebileceğimiz anlamına geliyor.