İnsansız hava araçları ile zirai mücadelede uygulama şartları açıklandı

İHA'ların bitki koruma ürünü uygulamalarında hangi zararlılara izin verildiği, yetki ve kayıt şartları Muğla İl Tarım Müdürlüğü açıklamasıyla netleşti.

Yayın Tarihi: 12.05.2026 17:54
Güncelleme Tarihi: 12.05.2026 17:58

İnsansız hava araçları ile zirai mücadelede uygulama şartları açıklandı

İnsansız hava araçları ile zirai mücadelede uygulama şartları belirlendi

İnsansız hava aracı (İHA) sistemlerinin bitki koruma ürünü (BKÜ) uygulamalarında kullanılmasına ilişkin esaslar, ‘İnsansız Hava Aracı Sistemlerinin Zirai Mücadele Kapsamında Bitki Koruma Ürünü Uygulamalarında Kullanılmasına İlişkin Yönerge’ hükümlerine göre yürütülmeye devam ediyor.

Kapsam ve yetkili uygulama alanları

Yönerge kapsamında, İHA sistemlerinin zirai mücadelede kullanımına izin verilen zararlı organizmalar ve uygulama alanları açıklandı. Buna göre İHA ile ilaçlama yapılabilen konu ve alanlar arasında şunlar yer alıyor:

Çeltikte yanıklık hastalığı; garsiyat alanlarında çekirge zararlısı; çeltik, buğday, arpa ve mısır tarlalarında yabancı otlar; pamukta çeşitli zararlılar ve bitki gelişim uygulamaları; buğdayda septorya yaprak lekesi; tahıl pas hastalıkları; mısır yaprak yanıklığı; ayçiçeğinde çayır tırtılı; zeytin ve Akdeniz meyve sineği; zeytinde halkalı leke hastalığı. Ayrıca biyolojik mücadele etmeni salınımı da İHA sistemleriyle gerçekleştirilebilecek uygulamalar arasında yer alıyor.

İzin, ruhsat ve kayıt şartları

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Muğla sınırları içinde bu uygulamaları gerçekleştirecek kişilerin her uygulama öncesinde İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden izin almak zorunda olduklarını belirtti.

Baydar, İHA ile yapılacak bitki koruma ürünü uygulamalarında yalnızca Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından ruhsatlandırılmış ve ruhsat süresi devam eden araçların kullanılabileceğini vurguladı. Uygulama yapacak kişilerin ayrıca Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan kayıt sistemine kayıtlı olmaları ve bunu belgelendirmeleri gerektiği ifade edildi.

Sınırlamalar ve uyulması gereken hususlar

Baydar, bitki koruma ürünleri uygulama belgesine sahip olmayan kişilerin uygulama sırasında bu belgeye sahip bir kişi ile birlikte çalışmaları gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, yönergede yer almayan zararlı organizmalara yönelik İHA ile uygulamalara kesinlikle izin verilmeyeceği belirtildi.

Yönerge kapsamındaki bu düzenlemeler, İHA kullanılarak yapılan zirai mücadelede hem etkinlik hem de çevresel güvenlik açısından uyulması gereken temel çerçeveyi oluşturuyor.

İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI İLE ZİRAİ MÜCADELE UYGULAMA ŞARTLARI BELİRLENDİ

İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI İLE ZİRAİ MÜCADELE UYGULAMA ŞARTLARI BELİRLENDİ

Yazar
EDİTÖR

Ali Yıldırım

Ben Ali Yıldırım, 31 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin gece editörüyüm. Siz uyurken ben gelen haber akışını yönetir, manşetleri belirlerim. Stres altında çalışmaya alışkınım ama ekibi ayakta tutan espriler de benden çıkar.