İngiltere İçişleri Bakanlığı, Fransa ile yapılan düzensiz göçmenlerin iadesine ilişkin anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile birlikte, Manş Denizi üzerinden küçük botlarla ülkeye gelen ilk göçmen grubunun gözaltına alındığını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, dün öğle saatlerinde İngiltere'ye gelen düzensiz göçmenlerin, bu anlaşma çerçevesinde gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltına alınan kişilerin, ülkeden sınır dışı edilene kadar göçmen geri gönderme merkezlerinde tutulacağı ifade edildi. Ayrıca, 3 gün içinde Fransa'ya iade talebinin iletileceği ve Fransız makamlarının bu talebe 14 gün içinde yanıt vermesi gerektiği aktarıldı.
Açıklamada, göçmenlere iade sürecine ilişkin bilgilendirme yapılacağı ve her birey için sınır dışı hazırlıklarının başlatılacağı kaydedildi. Anlaşma kapsamında gönderilecek göçmenler karşılığında, Fransa'dan İngiltere'ye kabul edilecek göçmenler için karşılıklı bir başvuru sürecinin de başlatıldığı ifade edildi. Bu kapsamda, Fransa'dan İngiltere'ye gelmek isteyen kişilerin uygunluk kriterlerini karşılaması ve kimlik belgeleri ile güncel fotoğraf sunması gerektiği belirtildi.
Göçmenlerin güvenlik ve biyometrik kontrollerden geçirileceği vurgulandı. Fransa'nın kuzeyinde ve diğer bölgelerde küçük botlarla geçiş yapmayı planlayan düzensiz göçmenlere yönelik yeni bir bilgilendirme kampanyasının başlatılacağı da açıklandı. Bu kampanya kapsamında, bu tehlikeli yolculukların neden riskli olabileceği mesajının toplumla paylaşılacağı ifade edildi.
İngiltere İçişleri Bakanı Yvette Cooper, yapılan anlaşmanın etkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Cooper, ilk göçmen grubunun Western Jet Foil noktasında gözaltına alındığını ve iade sürecinin başladığını belirtti. Bakan, bu adımın insan kaçakçılığı çetelerine net bir mesaj olduğunu, bu tür geçişlerin İngiltere'nin sınır güvenliğini zayıflattığını ve suç şebekelerinin çıkarına hizmet ettiğini vurguladı.
Her yıl binlerce düzensiz göçmenin Fransa'nın sahil kesimlerinden hareket ederek Manş Denizi'ni geçerek İngiltere'ye ulaşmaya çalıştığı biliniyor. İngiltere ve Fransa, düzensiz göçmen sorununu çözmek amacıyla tedbirleri artırma yoluna gitti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer arasında yapılan görüşmeler sonrasında, 5 Ağustos'ta yürürlüğe giren göçmen iade anlaşması, iki ülke arasındaki düzensiz göçmen takasını öngörüyor. Ancak bu anlaşma, bazı Fransız siyasetçilerden ve uluslararası kuruluşlardan eleştiriler almış durumda, etik dışı olduğu ve insan haklarına aykırı olduğu yönünde yorumlar yapılıyor.