Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

İngiltere’deki bir şirket, kanalizasyon atıklarını düşük karbonlu jet yakıtına dönüştürüyor!

Araştırmacılar insan atıklarını düşük karbonlu jet yakıtına dönüştürmeyi başardı. Bu yakıtın kalitesinin geleneksel olarak uçaklarda kullanılan yakıtlarla neredeyse aynı olduğunu belirtildi.

Yayın Tarihi: 30.12.2023 14:40
Güncelleme Tarihi: 30.12.2023 14:40

İngiltere’deki bir şirket, kanalizasyon atıklarını düşük karbonlu jet yakıtına dönüştürüyor!

İngiltere merkezli Firefly Green Fuels şirketi, tamamen fosil içermeyen ve insan atıklarından elde edilen yeni bir jet yakıtı geliştirdi. Şirket, Cranfield Üniversitesi'ndeki uzmanlarla birlikte çalışarak geliştirdikleri yakıtın günümüzde havacılıkta kullanılandan yüzde 90 daha düşük karbon ayak izine sahip olduğunu doğruladı. Bağımsız düzenleyiciler tarafından yapılan testler Firefly Green Fuels'in geliştirdiği yakıtın standart A1 jet yakıtıyla neredeyse aynı olduğunu doğruladı.

BBC'nin haberine göre, şirket 2021 yılında, sürdürülebilir havacılık yakıtını geliştirmeye devam etmek için Ulaştırma Bakanlığı'ndan 2 milyon sterlinlik bir hibe aldı. Henüz ticari olarak kullanıma sunulmamış olsa da şirket, yakıtını küresel pazara sunma yolunda ilerlediğini ve ilk ticari tesisini 5 yıl içinde faaliyete geçireceğini söylüyor. Firefly Green Fuels, 2028'den itibaren yakıt tedarik etmek üzere ekonomik havayolu şirketi Wizz Air ile bir ortaklık imzaladı.

yakıt

ASLA TÜKENMEYECEK UCUZ VE BOL MİKTARDA HAMMADDE

Şu anda atıklarını Birleşik Krallık'taki su şirketlerinden temin ediyor ve rafine edilmiş kanalizasyon suyunu hidrotermal sıvılaştırma adı verilen ve sıvı atığı bir çamura veya ham petrole dönüştüren bir işlemden geçiriyor. Katı yan ürünler de mahsul gübresi haline getirilebiliyor. Şirket, tüm sürecin karbon yoğunluğunun megajoule başına 7,97 gram karbondioksit (gCO²e/MJ) olduğunu söyledi. Karşılaştırmalı olarak ICCT, jet yakıtı için kaydedilen karbon yoğunluğunun 85 ila 95 gCO²e/MJ arasında değiştiğini belirtti.

Şirketin de belirttiği gibi, organik maddelerin araba ve uçaklara güç sağlayan fosil yakıtlara dönüşmesi milyonlarca yıl alıyor. Firefly'ın çözümü birkaç gün içinde yakıt üretmeyi mümkün kılıyor ve daha da önemlisi, insan atığı yaygın olarak bulunan bir kaynak haline geliyor.

Sürdürülebilir jet yakıtının şu anda mevcut olandan daha pahalı mı, yoksa daha ucuz mu olacağı belli değil. Ancak şirketin CEO'su James Hygate yaptığı bir açıklamada insan atığı kullanmanın asla tükenmeyecek ucuz ve bol miktarda hammadde olduğunu belirtti.