İnegöl'de nadir mahalle konağı: Altından yol geçen 1978 yapısı Eski Bahçekaya'da ilgi çekiyor

Bursa İnegöl Eski Bahçekaya'daki 1978 yapısı mahalle konağı, altından geçen yoluyla nadir örneklerden; restore edilip kullanıma devam ediyor ve turistlerin ilgisini çekiyor.

Yayın Tarihi: 10.06.2026 12:09
Güncelleme Tarihi: 10.06.2026 12:22

İnegöl'de nadir mahalle konağı: Altından yol geçen 1978 yapısı Eski Bahçekaya'da ilgi çekiyor

İnegöl'de nadir mahalle konağı, altından geçen yoluyla dikkat çekiyor

Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı kırsal Eski Bahçekaya Mahallesinde yer alan sıra dışı mahalle konağı, yapının altından geçen araç yoluyla görenlerin ilgisini topluyor. Yaklaşık yarım asır önce, köy içinde uygun alan bulunamaması nedeniyle farklı bir mimariyle inşa edilen yapı, hem mahalle sakinlerinin buluşma noktası hem de ziyaretçilerin fotoğrafladığı bir simge haline geldi.

Mimari çözüm ve ulaşım bağlantısı

1978 yılında inşa edilen ve daha sonra restore edilerek kullanılmaya devam edilen konağın altından geçen yol, Eski Bahçekaya Mahallesi'ni kırsal Tahtaköprü Mahallesi'ne bağlıyor. Bu yol, aynı zamanda Oylat, Tahtaköprü ve İnegöl yönlerini birleştiren bir bağlantı niteliği taşıyor; yerel halk ve gelen ziyaretçiler için şaşırtıcı bir görsel sunuyor.

Yerel kullanım ve toplumsal yaşam

Yapı, mahalle sakinlerinin günlük buluşma noktası olarak kullanılıyor; çay içme, sohbet ve çeşitli etkinlikler burada sürdürülüyor. Eski Bahçekaya Mahallesi Muhtarı Hayat Nuri Aslan konuyla ilgili şunları aktardı:

"1978 yılında köyde yer bulunmamaktan dolayı dedelerimiz burada yapmış köy konağı olarak kullanıyoruz. Yani şimdi biz restore ettik. Yaklaşık 50 senedir köylü burada oturuyor. Çayını içiyor, sohbetini yapıyor. O şekilde kullanıyoruz, Tahtaköprü’ye bağlayan yol burası. Oylat, Tahtaköprü, İnegöl bağlayan yol. Millet buradan geçiyor. Köyde yer bulunmamasından dolayı bu şekilde yapmışlar."

Aslan, yapının korunup restore edildiğini ve bölgeye gelen turistlerin sık sık fotoğraf çektiğini belirterek, "Türkiye'de sadece iki tane" olduğuna ilişkin gözlemini paylaştı: "Bir Rize tarafında var, bir burada var. Yani çok nostaljik bir durumu gösteriyor. O şekilde bunu restore ettirdik. Yer bulamamaktan dolayı aynı şekilde duruyor yani. Şaşırıyorlar. Oylat’tan gelen turistler oluyor, fotoğrafını çekiyorlar, oturuyorlar, çayını içiyorlar. Eski gelenekleri devam ettiriyoruz. Millet geliyor oturuyor, çayını içiyor, sohbet ediyoruz. Her pazartesi günü yemek veriyoruz. Her cuma günü sohbet ediyoruz. Dini sohbet, normal sohbet, ticari sohbet, iş adamları geliyor, hocalar geliyor, oturuyoruz, anlatıyoruz. Uzun yıllarca, kıyamet kopana kadar bu bina yaşayacak."

Mahalle sakinlerinden ve eski muhtar Selahattin Yılmaz da konağın tarihçesini aktarırken, Oylat'tan gelen ziyaretçilerin yapının altından geçen yolu görünce şaşırdığını vurguladı: "Eskiden 1978’de Cevat Şahin dedemiz yaptırdı bunu, muhtardı o zaman. Yer bulamadığımız için yaşlılar camiyle beraber ikisini beraber yaptırdılar o zaman. Oylat’tan gelenler, nasıl diyor yol, nereye gidiyor diyor, soruyorlar. Çocukları durduruyorlar, soruyorlar. Yanlışlıkla mı girdik diyor, evin altından geçtik diyor, kahve olduğunu bilmiyorlar. Öyle şaşırıyorlar Oylat’tan gelen turistler."

48 yılı aşkın süredir bölge sakinleri için kullanımda olan konağın nadir örneklerden biri olması, onu yerel kimlik ve turizm açısından önemli kılıyor. Restore edilerek yaşatılan yapı, Eski Bahçekaya Mahallesi'nin simgelerinden biri olmayı sürdürüyor.

TÜRKİYE'DE SADECE 2 TANE VAR BİRİSİ İNEGÖL'DE MAHALLE KONAĞI GÖRENLERİ HAYRETE...

TÜRKİYE'DE SADECE 2 TANE VAR BİRİSİ İNEGÖL'DE MAHALLE KONAĞI GÖRENLERİ HAYRETE DÜŞÜRÜYOR

TÜRKİYE'DE SADECE 2 TANE VAR BİRİSİ İNEGÖL'DE MAHALLE KONAĞI GÖRENLERİ HAYRETE...

Yazar
EDİTÖR

Zeynep Kaya

Merhaba, ben Zeynep Kaya. 25 yaşındayım, İzmir'den çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem kategorisinde veri gazeteciliği yapıyorum. Rakamlar benim işim. Anketlerin, istatistiklerin dilini halkın anlayacağı şekilde haberleştiriyorum. Genelde sessiz ama çok dikkatli bir yapıya sahibim.