İmamoğlu'nda İspanya'dan getirilen 'Royal Tioga' kirazları hasada geçti
Adana'nın İmamoğlu ilçesi Ufacıkören Mahallesi'nde üretici Fatih Kara tarafından 5 yıl önce toprakla buluşturulan İspanya menşeli kiraz fidanlarının hasadı yapıldı. Geçen yıl don ve dolu nedeniyle verim alınamayan bahçede bu yıl hasat başladı ve ürünler kasalara yerleştirildi.
Hasat ve verim
Üreticinin bildirdiğine göre 15 dönümlük alandan hedeflenen toplam rekolte yaklaşık 10 ton olarak ifade ediliyor. Bu verim, dönüme yaklaşık 667 kg düşüyor. Tarım işçilerinin eşlik ettiği hasat sezonu, 5 yıllık üretim sürecinin somut karşılığını göstermesi bakımından önem taşıyor.
Pazar ve fiyat
Hasat edilen kirazlar, bölgedeki tarım firmaları aracılığıyla Avrupa'ya ihraç ediliyor. Bahçede açıklanan satış fiyatı ise kilogram başına 3,5 ile 4 euro arasında değişiyor.
Yerel tarım yönetiminin incelemesi
İmamoğlu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cemil Çabuk ile teknik personel erkenci kiraz hasadına katılarak bahçede incelemelerde bulundu. İncelemelerde kiraz yetiştiriciliğinin mevcut durumu, üretim kalitesi ve verimlilik üzerine bilgi alındı.
Fatih Kara, İHA muhabirine yaptığı açıklamada Çukurova'da kiraz olmaz diyenlere inat üretime başladıklarını, geçen yıl yaşanan olumsuzluklara karşın bu yıl beklentileri doğrultusunda hasada başladıklarını ve ürünlerini firmalara vererek Avrupa'ya gönderdiğini belirtti.
ADANA’NIN İMAMOĞLU İLÇESİNDE ÜRETİCİ FATİH KARA, GENELLİKLE YÜKSEK RAKIMLI YAYLA BÖLGELERİNDE YETİŞEN KİRAZI ÇUKUROVA OVASI’NDA ÜRETMEYİ BAŞARDI. BÖLGEDE İLK KURULAN ERKENCİ KİRAZ BAHÇESİYLE ÜRETİCİLERE ÖNCÜLÜK EDEN KARA’NIN BAHÇESİNDE HASAT BAŞLARKEN, BU YIL YAKLAŞIK 10 TON REKOLTE BEKLENİYOR.