Ilgaz tünelinde gerçekçi senaryolarla yürütülen afet ve kurtarma tatbikatı

Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'nde Kastamonu ve Çankırı ekiplerinin katılımıyla deprem senaryolu göçük, çoklu kaza ve yangın tatbikatı yapıldı.

Yayın Tarihi: 10.09.2026 15:24
Güncelleme Tarihi: 10.09.2026 15:24

Ilgaz tünelinde gerçekçi senaryolarla yürütülen afet ve kurtarma tatbikatı

Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'nde kapsamlı tatbikat

Çankırı Valiliğinin koordinasyonunda ve Kastamonu Valiliğinin desteğiyle Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'nde, 2026 Yılı UMKE Faaliyet Planı çerçevesinde deprem kaynaklı göçük ve bunu takip eden çoklu trafik kazası ile yangın senaryosunu içeren kapsamlı bir tatbikat gerçekleştirildi.

Senaryo ve müdahale süreci:

Senaryo gereği tünelde meydana gelen göçüğün ardından birçok aracın karıştığı zincirleme trafik kazası ve bir araçta çıkan yangın ihbarı yapıldı. 112 Acil Çağrı Merkezine gelen ihbar üzerine bölgeye sevk edilen ekipler, jandarma ve emniyetin güvenlik önlemlerinin ardından itfaiye tarafından araçtaki yangını söndürdü. Kurtarma ekipleri enkaz altındaki vatandaşları arama-kurtarma faaliyetleriyle çıkardı; göçük nedeniyle tünelde mahsur kalanlara ulaşmak için beton duvarlar delinerek alternatif tünel açıklıkları oluşturuldu. Tatbikat kapsamında senaryo gereği 15 yaralı kurtarıldı ve bir ölen şahsın cenazesi enkazdan çıkarıldı.

Katılan birimler ve personel sayıları:

Tatbikata Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) 23. Bölge Koordinatörlüğü, Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Çankırı İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Kastamonu ve Çankırı il jandarma ve emniyet komutanlıkları, iki ilin İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, Ilgaz Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Ilgaz Orman İşletme Müdürlüğü ve Çankırı İl Özel İdaresi ekipleri katıldı. Tatbikatta 36 araç ve özellikle UMKE'den 90 personel de olmak üzere toplam 163 personel görev aldı.

Uygulamalı tatbikat, ekiplerin koordinasyonunu, müdahale hızını ve sahadaki lojistiği sınamak için tasarlandı; kurtarma süreçleri ve iletişim zinciri gerçek koşullara yakın biçimde test edildi.

Çankırı Valisi Hüseyin Çakırtaş tatbikatın ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Çankırı ile Kastamonu’yu birbirine bağlayan Ilgaz tünelimizde bir afet tatbikatı gerçekleştirmiş olduk. Malumları olduğunuz üzere hem ülkemiz hem de bölgemiz afetlere maruz bir bölge. Bu anlamda da tünelde hem göçük hem deprem hem yangın hem de kazalarla ilgili bir tatbikatın uygun olduğunu arkadaşlarımız değerlendirdiler. Karayolları 15. Bölge Müdürlüğümüz, Çankırı İl Sağlık Müdürlüğümüz, Jandarma Komutanlığımız, Emniyet Müdürlüğümüz, Kastamonu’daki kurum ve kuruluşlarımızla birlikte bu tatbikatı başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Ülkemizde her an her yerde olabilecek kazaların, afetlerin süreçlerinin nasıl yürütüleceğine dair böyle bir tatbikatın gerçekten başarılı bir şekilde yürütülmesinden memnuniyet duyduk. Bu tatbikatlarımız devam edecek. Nihayetinde geçtiğimiz 2023’te yaşadığımız 6 Şubat Depreminde de gördük ki afetlere her zaman hazır olmamız gerekiyor. Bu anlamda da yetişmiş personeliyle, tecrübeli personeliyle, tatbikatlarda tecrübe kazanmış personeliyle bütün alanlarda her zaman afete ve kazalara hazır olmalıyız. Bu anlamda ben arkadaşlarımızın hazırlık seviyesinin gayet yerinde olduğunu, başarılı bir şekilde bu tatbikatı gerçekleştirdiğimizi memnuniyetle müşahede etmiş olduk".

Tatbikat nedeniyle Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'nin Kastamonu-Çankırı yönü sabah saatlerinden itibaren ulaşıma kapatıldı; tünel akşam saatlerinde tekrar ulaşıma açıldı.

KASTAMONU VE ÇANKIRI İLLERİNİN KATILIMIYLA ILGAZ 15 TEMMUZ İSTİKLAL TÜNELİ’NDE DEPREME BAĞLI...

KASTAMONU VE ÇANKIRI İLLERİNİN KATILIMIYLA ILGAZ 15 TEMMUZ İSTİKLAL TÜNELİ’NDE DEPREME BAĞLI OLARAK YAŞANAN GÖÇÜK VE ÇOKLU TRAFİK KAZASI TATBİKATI DÜZENLENDİ. 150 PERSONELİN KATILDIĞI TATBİKATTA SENARYO GEREĞİ SIKIŞARAK YARALANAN 14 KİŞİ İLE HAYATINI KAYBEDEN BİR KİŞİNİN KURTARILMASI CANLANDIRILDI.

Yazar
EDİTÖR

Meryem Özdemir

Ben Meryem Özdemir, 24 yaşındayım, Bursa'dan çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem'deyim ama spesifik olarak eğitim ve sağlık politikalarındaki güncel gelişmelere odaklanıyorum. Öğrenmeye açık, meraklı ve enerjik bir yapım var.