DOLAR
42,72 -0,03%
EURO
50,25 -0,21%
ALTIN
5.951,94 0,14%
BITCOIN
3.700.414,1 -0,62%

İklim Değişikliği Türkiye'de Şeker Üretimini Olumsuz Etkiliyor

İklim değişikliği, Türkiye'nin şeker pancarı üretiminde ciddi kayıplara yol açıyor. PANKOBİRLİK Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu, 2024-2025 dönemi verilerini açıkladı.

Yayın Tarihi: 06.03.2025 11:26
Güncelleme Tarihi: 06.03.2025 11:40

İklim Değişikliği Türkiye'de Şeker Üretimini Olumsuz Etkiliyor

İklim Değişikliği Türkiye'de Şeker Üretimini Olumsuz Etkiliyor

İklim değişikliği, mevsimsel sıcaklıkların artışına neden olarak Türkiye'de şeker pancarından elde edilen şeker miktarını azaltmaya devam ediyor. PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, bu durumu AA muhabirine yaptığı açıklamada vurguladı.

Erkoyuncu, 2024-2025 hasat döneminde Türkiye genelinde 25 milyon ton şeker pancarı üretildiğini belirtti. Ancak küresel ısınma nedeniyle tüm dünyada yaşanan benzer etkilerin, şeker üretiminde %10’a varan bir kayıp yaşanmasına neden olduğunu ifade etti.

Düşüşe rağmen Türkiye’de herhangi bir şeker sıkıntısının yaşanmadığını belirten Erkoyuncu, geçen sezondan kalan 400 bin ton şeker stoku sayesinde piyasada bir fazlalık olduğunu kaydetti. Bu yıl Konya'da 3 milyon 775 bin ton pancar alımı yapıldığını ve bu miktardan 460 bin ton şeker üretildiğini açıkladı.

Üretiminde iklim değişikliğinin etkilerini göz önünde bulundurarak değerlendirmeler yapan Erkoyuncu, bu yıl pancar veriminin yüksek olduğunu ancak polar oranının geçtiğimiz yıllara göre daha düşük olduğuna dikkat çekti. Avrupa'nın birçok ülkesinde de benzer sorunlar yaşandığını belirten Erkoyuncu, Fransa ve Almanya'nın bile polar oranlarının 15’i geçemediğini ifade etti.

Şeker İhtiyacına Yönelik Planlamalar

Türkiye yıllık 3 milyon ton şeker ihtiyacına sahip olduğunu belirten Erkoyuncu, bu ihtiyacın üçte birini Türk Şeker'in, üçte birini PANKOBİRLİK bünyesindeki fabrikaların karşıladığını, kalan kısmının ise özelleşen fabrikalar tarafından temin edildiğini aktardı. Konya Şeker'in bu ihtiyacın %17’sini karşıladığını vurguladı.

Erkoyuncu, gelecekteki olumsuz etkileri minimize etmek adına fiziki yapıda bazı tedbirler almayı planladıklarını belirtirken 2024-2025 döneminde pancar üretiminde yaşanan düşüşün nedenini de iklim değişikliği olarak gösterdi. Geceleri sıcaklıklarının düşmemesi nedeniyle pancarın olgunlaşmasında gereken iklim koşullarının oluşmadığını açıklayan Erkoyuncu, kampanya dönemini daraltarak bu durumu aşmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Dünyada ortalama kampanya süresinin 90 gün olduğunu hatırlatan Erkoyuncu, Konya Şeker olarak şu anda 150 gün kampanya gerçekleştirdiklerini çünkü çok fazla pancar üretimi olduğunun altını çizdi.

İklim değişikliğiyle birlikte mevsimsel sıcaklıklarda yaşanan artış, şeker pancarından elde edilen...

İklim değişikliğiyle birlikte mevsimsel sıcaklıklarda yaşanan artış, şeker pancarından elde edilen şeker miktarının azalmasına neden oldu.

İklim değişikliğiyle birlikte mevsimsel sıcaklıklarda yaşanan artış, şeker pancarından elde edilen...

İklim değişikliğiyle birlikte mevsimsel sıcaklıklarda yaşanan artış, şeker pancarından elde edilen şeker miktarının azalmasına neden oldu.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı