İkamet izininde 'uzun dönem' yazmayan Çerkez öğrenci YKS'ye alınmadı
Antalya'nın Alanya ilçesinde 2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT), 30 sınav merkezinde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Sınavda 16 bin 569 aday ter döktü.
Olay
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen oturumda, kimlik ve belge kontrollerinin ardından adaylar salonlara alındı. ALKÜ Mühendislik Fakültesi'nde sınava girmek için gelen Alanya Oba Nazmi Yılmaz Anadolu Lisesi öğrencilerinden Çerkez uyruklu Amina Ozova, ikamet izin belgesinde 'uzun dönem' ibaresinin bulunmaması nedeniyle salona alınmadığını belirtti.
Ozova, '4 yıldır YKS sınavına çalışıyorum. Bugün sınava geldim, ancak beni sınava almadılar. Çünkü kimliğim kısa dönemmiş, uzun dönem kimlik istiyorlarmış. Bununla ilgili okulda hiçbir bilgilendirme yapılmadı. Bir senem boşuna gitti. Tıp Fakültesi'ne gitmek istiyorum ama sınava almıyorlar. Ne yapacağımı bilmiyorum. Kısa dönem kimlikle sınava girilemeyeceğini okuldan söylemediler' diye konuştu.
Aile ve beklenti
Kızını sınava getiren Gazi Akça ise tüm adaylara başarı dileyerek, 'Biz bugün çocuklarımız için hayırlı bir yola çıktık. İnşallah onlar için de hayırlı olur. Bizler her zaman çocuklarımızın arkasındayız. Vatanına ve milletine hayırlı evlatlar olmaları için çaba gösteriyoruz. Sınava girecek tüm öğrencilere hayırlı başarılar ve hayırlı sınavlar diliyoruz' ifadelerini kullandı.
Öte yandan, öğrenciler içeride sınav heyecanı yaşarken, aileler okul bahçesi ve çevresinde bekleyişlerini sürdürdü.
İkamet izin belgesinde uzun dönem yazmayan Çerkez genç kızın gözyaşları