İhsangazi ormanına atılan cam şişeler vatandaşları harekete geçirdi
Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde, piknikçiler tarafından ormanlık alana atıldığı belirtilen cam şişeler çevredeki vatandaşların tepkisini çekti. İstanbul'dan ilçeye gelen ziyaretçiler ile ilçede yaşayan duyarlı vatandaşlar, alanda bulunan cam şişeleri ve diğer çöpleri tek tek toplayarak ilçe merkezindeki geri dönüşüm konteynerlerine taşıdı.
Toplama çalışması ve taşınma
İstanbul'dan gelen ziyaretçiler ile yerel halkın birlikte yürüttüğü temizlikte, ormanlık alandaki cam ve plastik atıklar araçlarla ilçe merkezine götürülüp konteynerlere bırakıldı. Bölgedeki vatandaşlar, bırakılan atıkların özellikle cam şişelerin kırılarak orman yangını riskini artırdığına dikkat çekti.
Vatandaşların tepkisi
Ökkeş Dönmez duruma ilişkin, "Ortalık pislik içerisinde. Ormanlarda yangına sebep olan malzemeleri sağa, sola atmışlar. Madem yediniz, içtiniz, çöpümüzü toplayım ormanımıza karşı duyarlı olalım. Özellikle Kastamonu sık ormanlarıyla meşhur. Yangınların çok olduğu bir yer. Lütfen, daha duyarlı olalım. Ormanlarda yangın çıkmasını önlemek için ağaçların sık olduğu yerlerde daha çok dikkatli olmamız lazım. Burası hepimizin, doğayı kirletirseniz doğa da bizi kirletir. Lütfen çöpleri toplayıp, geri dönüşüm kutularına atalım. Ormanları koruyalım. İçtiğiniz içeceklerin şişelerini ormanlarda bırakmayalım" dedi.
Engin Ciğerci ise, "İhsangazi’ye İstanbul’dan tatile geldim. Burada doğdum, bu topraklarda büyüdüm, bu coğrafyada koşturup oynadık. Çevremizi temiz tutalım. Ciğerlerimiz yanıyor. Türkiye’nin her tarafından orman yangınları var, Karadeniz’de yangınlar var. Çok kolay bir şey, bu şişeleri arabaya koyup ilçedeki çöp konteynerlerine atmak bu kadar zor mu? Her taraf plastik, cam. Biz buraya ailemizle, çocuklarımızla geliyoruz. Cam şişeleri neden kırdınız? Bu camlar senin çocuğunun değil, başkasının çocuğunun ayağına batar, arabaların lastiğine batar. Burada bir sürü canlı var. Bir hayvan zarar görür. Ne olur bunlara çok dikkat edelim" ifadelerini kullandı.
Uzman gözlemleri
Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğünden emekli Sabahattin Ciğerci, "Yaklaşık 30 yıl orman muhafaza memurluğu yaptım ve bugün piknik yapılan alanda gördüğümüz manzara içler acısı. Piknik yapan kardeşlerimiz, cam şişeleri, pet şişeleri, çöpleri bırakıp gitmişler. Cam şişeleri kırıp atmışlar. Yangına hassas olan Kastamonumuzu en iyi şekilde korumamız lazım. Özellikle cam şişeleri kesinlikle ormanlara atmamamız lazım. Herkesin bu hassasiyeti göstermesi lazım. Buradaki çöplerini toplayıp ilçedeki konteynerlere atabilirler. Ormanlar bizim can damarlarımız, geleceğimizin hazinesi. Buraları en iyi şekilde korumamız lazım" şeklinde konuştu.
Olay, bölgedeki duyarlılığın yanı sıra ormanlık alanlara atılan atıkların yarattığı risklere ilişkin uyarıları da yeniden gündeme taşıdı. Cam şişelerin orman yangını riski ve atıkların uygun şekilde geri dönüşüm noktalarına bırakılmasının önemi vatandaşlar tarafından vurgulandı.
İSTANBUL’DAN İLÇEYE GELEN VE İLÇEDE YAŞAYAN VATANDAŞLAR BİRLİKTE ORMANLIK ALANA ATILAN CAM ŞİŞELERİ VE ÇÖPLERİ TOPLADI.