
Ihlamur Kasırları, milli saraylar arasında yer alan tarihi bir yapı olarak, bahar mevsiminde manolya ağaçlarının çiçek açmasıyla ziyaretçilerine eşsiz bir görsel şölen sunmaktadır. İstanbul'un en gözde mekanlarından biri olan kasır bahçesi, bu yıl da manolyaların renkleriyle dolup taşıyor.
Baharda her yaştan doğaseverin ve tarih tutkunu ziyaretçi akınına uğrayan Ihlamur Kasırları, Dolmabahçe Sarayı ile adeta rekabet eder hale geldi. Bu mekan, özellikle çiçek açma mevsiminde binlerce turisti ağırlıyor.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde ilk kez Sultan Abdülaziz tarafından saray bahçelerini süslemek amacıyla kullanılan manolyalar, Sultan II. Abdülhamid döneminde ise türlerinin artmasıyla daha da yaygınlık kazandı.
Ihlamur Kasırları'nın bahçesinde şubat ile haziran ayları arasında çiçeklenen üç farklı manolya türü bulunmaktadır. Bu türlerden en erken çiçek açan ise, lale manolyası olarak bilinen magnolia × soulangeana'dır. 1820'lerde Fransız botanikçi Etienne Soulange-Bodin tarafından iki farklı türün melezlenmesi ile elde edilen bu güzellik, yetiştiricisinin ismiyle anılmaktadır.
Manolyaların oluşturduğu görsel şölen, aslanlı havuzun etrafında çiçeklerin yansımasıyla zenginleşiyor. Bu zarif çiçekler, tarih boyunca sadece bahçeleri süslemekle kalmamış, aynı zamanda Çin ve Japon tıbbında şifa kaynağı olarak da kullanılmıştır. Manolya yaprakları, Japon mutfağında yiyecekleri sarmak için tercih edilirken, ağaçları ise oyma işleri ve mobilya yapımında değerlendirilmektedir.
Ihlamur Kasırları, pazartesi hariç her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Milli Saraylar Başkanlığına bağlı Ihlamur Kasırları, baharda çiçek açan manolya ağaçlarıyla görsel şölen sunuyor.
Milli Saraylar Başkanlığına bağlı Ihlamur Kasırları, baharda çiçek açan manolya ağaçlarıyla görsel şölen sunuyor.