Dava ve mahkeme kararı:
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameyle açılan davanın ilk duruşmasında mahkeme heyeti, sanıkların savunmaları ve tanık beyanlarının alınmasının ardından kararını açıkladı. Heyet, Mehmet Akif Ersoy ve Mustafa Manaz'ın tutukluluk hallerinin devamına hükmetti; tutuklu sanıklardan Ufuk Tetik ise tahliye edildi.
İddianamedeki suçlamalar ve ceza istemi:
İddianamede Mehmet Akif Ersoy hakkında "suç örgütü kurma ve yönetme", 11 kez "nitelikli cinsel saldırı", "uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama" ve "uyuşturucu madde kullanımını kolaylaştırma" gibi suçlamalar yer aldı. Savcılık, Ersoy için toplam 11 yıl 3 aydan 286 yıl 2 aya kadar hapis cezası talep etti.
Sanık beyanları ve savunmalar:
Tutuklu sanık Mehmet Akif Ersoy duruşmada suçlamaların önemli bölümünü reddederken, uyuşturucu kullandığını kabul etti. Ersoy savunmasında, "8 senede 15 kez uyuşturucu içtim, hatamı kabul ediyorum" ifadelerini kullandı ve uyuşturucu maddeyi kendisinin temin etmediğini, kimseyi zorlamadığını belirtti. Ayrıca dosyada yer alan cinsel saldırı iddialarıyla ilgili olarak "Suçlamaları kabul etmiyorum" dediğini kaydetti.
SEGBİS ile bağlanan sanıklardan Ahmet Göçmez, kendisini uyuşturucu kullanmaya başlattığını iddia eden Mustafa Manaz'a yönelik tepki gösterdi ve "Mustafa Manaz denilen şahsiyete, huzurunuzda ettiği küfürleri iade ediyorum" dedi. Göçmez savunmasına devam ederek, Ersoy ile ortak bir arkadaşlarının evinde tanıştıklarını, birkaç kez uyuşturucu kullandıklarını ancak ilişkilerinin bunun üzerine kurulmuş gibi gösterildiğini ve diğer iddiaları reddettiğini ifade etti: "Israr, ticaret, para vesaire gibi şeyler söz konusu değil. Savcı bey bize yöneltilen diğer iddiaları sordu, reddettim. Böyle bir durum söz konusu değil. Hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum."
Tutuksuz sanık Nurullah Mahmut Dündar ise savunmasında, "Ben herhangi bir suç örgütünün üyesi değilim. Mehmet Akif’i çok uzun süredir tanırım ve kendisi çok merhametli biridir. Savcılık makamı çok ağır bir suçlama yapıyor. Mehmet Akif Ersoy’la aramızda arkadaşlık ilişkisi dışında bir ilişkimiz yoktur. İddianame ilk ortaya çıktığında kendime gelemedim" ifadelerini kullandı. Dündar, Burcu Akyüz ile ilgili suçlamaları da reddederek, "Burcu Akyüz’ün herhangi bir uyuşturucu temin ettiğim ya da cinsel saldırı gibi bir beyanı yok. Birbirimizin ofislerine ziyarete gittik, ilişkimiz arkadaşlık ötesine geçmemiştir" dedi.
Dündar, Melis Asena Özkan ile ilgili olarak da "Melis Asena bana husumet duymaya başladı, iş konusuyla ilgili. Mehmet Akif dosyası ortaya çıktıktan 40 gün sonra bu şekilde ifadelerde bulunmuştur. Suçlamaları kabul etmiyorum" diye konuştu. Uyuşturucu testiyle ilgili olaraksa, "Uyuşturucu madde testim negatif çıktı. Birkaç kere kullanmıştım ama negatif çıktığı için ne kullandığımı bilmiyorum. Satın aldığım yerleri de savcılıkta belirttim" dedi.
Tanık ifadeleri ve mütalaa:
Duruşmada dinlenen tanıklardan Umut Evirgen, "Ben dosyadaki kimseyi tanımıyorum. Mehmet Akif Ersoy isimli kişiyi de televizyondan duyduğum kadarıyla biliyorum. ‘Kütüphane’ adlı mekanla sanki mekan benimmiş gibi konuşuluyor ancak böyle bir durum yok. Ben öyle bir mekanın önünden bile geçmedim" dedi.
Ana dosyadan ayrılan ve 9 aylık tutukluluğun ardından tahliye edilen tanık Veysi Ateş duruşmada, "Mehmet Akif Ersoy dışında diğer sanıkları tanımıyorum. Ben Mehmet Akif’in uyuşturucu konusunda birini, bir kadını zorladığını veya taciz ettiğini asla görmedim, duymadım. Onu tanıyan hiç kimse böyle bir şeye inanmaz" ifadelerini kullandı. Tanık Mahmut Göde de Ersoy ile uzun süreli yakın ilişki bulunduğunu belirterek, "Akif hep çevresine faydalı, bir şey olduğunda aradığımız biriydi. Uyuşturucu madde kullandığını ben hiç görmedim" dedi.
Tanık Serap Şaylan, bahsi geçen doğum günü partisinde Ersoy'un da bulunduğunu ve uyuşturucu kullanımına ilişkin bir şey duymadığını söyledi: "Bahsi geçen kişilerin uyuşturucu madde kullandığına ilişkin herhangi bir şey duymadım, asla görmedim." Gazeteci tanık Emrullah Erdinç ise iddialarla ilgili kendi gözlemi olmadığını belirtti: "İddialara ilişkin benim gördüğüm hiçbir şey yok. Ben Mehmet Akif’in uyuşturucu kullandığını görmedim ya da diğer iddialarla ilgili bir şey duymadım görmedim."
Duruşma savcısı mütalaasında, dosyada henüz beyanları alınmamış mağdur ve gizli tanıkların dinlenmesini talep etti ve tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin ayrı ayrı devamına, adli kontrol tedbiri uygulananların ise tedbirlerinin sürdürülmesine karar verilmesini istedi. Mütalaanın ardından alınan beyanlar sonrası mahkeme heyeti, Mehmet Akif Ersoy ile Mustafa Manaz'ın tutukluluk hallerinin devamına hükmetti; tutuklu sanıklardan Ufuk Tetik tahliye edildi.
Mehmet Akif Suç Örgütü davasının ilk duruşmasında karar: Mehmet Akif’in tutukluluk hali devam edecek