İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında, tutuklanması talep edilen 8 şüpheli hakkında savcılığın sevk yazısına ulaşıldı. Yazıda, şüphelilerin çeşitli suçlar ile ilişkili olduğu belirtildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan sevk yazısında, Ekrem İmamoğlu da dahil olmak üzere, zanlıların suç örgütü yöneticisi olmak, suç örgütüne üye olmak, irtikap, rüşvet, nitelikli dolandırıcılık, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek ve ihaleye fesat karıştırmak suçları ile ilişkilendirildiği ifade edildi.
Sevk yazısında yer alan bilgilere göre, şüpheli Murat Timuçin Altıer bir danışmanlık firması yetkilisi olarak, Boğaziçi Tesis Yönetim Hizmetleri AŞ isimli İBB iştirakinde genel müdür müşaviri olan Deniz Erzincan ile işbirliği yaparak usulsüz sözleşmelere rüşvet vermiştir. Bu durumun detayları, Altıer'in ifadesi ile sabitlenmiştir.
Özellikle, Deniz Erzincan ve satın alma personeli Ali Cüneyt Özdemir ile birlikte hareket ederek, danışmanlık hizmeti verilen sitelere personel ve eleman temin etmek için usulsüz iş yaptıkları cümlelerde açıkça ifade edilmektedir.
Yazıda ayrıca, “Kirazlı Halkalı Üniversite Metrosu” ihalesine fesat karıştırıldığına dair bulgular da yer almaktadır. İhale sürecinde, Yapı Merkezi isimli firmanın borç durumu göz önünde bulundurulmaksızın ihaleye katılmasına olanak sağlandığı belirtilmiştir.
Bu bağlamda, şüphelilerin kamu kurumlarının ihalesine fesat karıştırmak, rüşvet vermek ve suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma gibi suçlamalarla tutuklanmaları istenmektedir. Şüphelilerin hakimlikteki işlemlerine hızla başlanması beklenmektedir.
Soruşturmanın genişlemesiyle birlikte, daha önce tespit edilen 18 yeni şüphelinin de ifadeleri alınmak üzere gözaltına alındığı bildirilmektedir.