İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay duruşmada konuştu
‘Ekrem İmamoğlu Çıkar Amaçlı Suç Örgütü’ davasının 35. oturumu, İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Marmara Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesindeki duruşma salonunda görüldü. Duruşmada tutuklu sanık İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay savunma yaptı.
İddianamedeki iddialar ve Alpay’ın reddi
İddianamede, Alpay’ın genel sekreter yardımcısı olarak fen işleri, etüt park bahçeler, yol bakım ve satın alma gibi birimlerden sorumlu olduğu; bazı ihalelere ilişkin evrakları önceden Fatih Keleşe götürüp hangi firmaların ihale alacağının belirlenmesinde etkin rol oynadığı, rüşvet sistemi organize ederek firma sahiplerini Fatih Keleş’e yönlendirdiği ve bazı firmalardan doğrudan menfaat temin ettiği iddiaları yer alıyordu.
Alpay savunmasında bu iddiaları reddetti. "Ben belediyenin organizasyon şemasında yer alan genel sekreterlik ve belediye başkanı dışında kimseden talimat almam. Onlar da bana bir talimat vermediler" dedi.
Görev tanımı ve yetki dağılımına ilişkin açıklamalar
Alpay, 28 yıllık kamu görevlisi olduğunu belirterek 2022 yılı ortasından sonra 7 nolu genel sekreter yardımcılığı görevini yürüttüğünü söyledi. Görev alanında, genel sekreter yardımcılığı bünyesine dağıtılmış 32 daire başkanlığı bulunduğunu, aynı düzeyde görev yapan başka 6 genel sekreter yardımcısı olduğunu ve birimlerin birbirinden bağımsız çalıştığını ifade etti.
Alpay ayrıca bazı iddialarda adı geçen birimlerin kendisine bağlı olmadığını vurguladı: "Çevre Koruma bana bağlı değil. Mali Hizmetler bana bağlı değil. Ben Genel Sekreter Yardımcısıyım".
Mahkeme sürecinde yöneltilen sorular ve duruşmanın ertelenmesi
Cumhuriyet savcısının, daha önce Murat Gülibrahimoğlu ile özel uçak seyahati yapıp yapmadığı yönündeki sorusuna Alpay, yurtiçi seyahat yaptığını; bir Trabzon gidişi ve maç dönüşünde aynı uçakta bulundukları yanıtını verdi.
Sanık avukatlarının savunmalarının tamamlanmasının ardından duruşma yarına ertelendi.
Not: Metinde yer alan kişi ve kurum isimleri ile sayısal veriler iddianame ve duruşma kayıtlarındaki ifadeler korunarak aktarılmıştır.
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Alpay: "Genel sekreterlik ve belediye başkanı dışında kimseden talimat almam"