Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Husiler kim ve amaçları ne? Husiler'i hangi ülke destekliyor?

Kızıldeniz'de ticaret gemilerine saldıran Husiler kim? Husiler neden ayaklandı ve amaçları ne? Hangi ülke Husiler'in ayaklanmalarını destekliyor?

Yayın Tarihi: 10.01.2024 18:28
Güncelleme Tarihi: 10.01.2024 18:28

Husiler kim ve amaçları ne? Husiler'i hangi ülke destekliyor?

ABD ordusu gece boyunca Husilerin 21 adet silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile saldırı düzenlediğini açıkladı. Uçak gemisinden fırlatılan jetler ve dört savaş gemisiyle vurulan SİHA’ların saldırısında herhangi bir ölüm ya da yaralanma bildirilmedi. Gazze Şeridi'ndeki savaşlara tepki olarak Husilerin sık sık İsrail gemilerini hedef aldığı bilinirken ABD Merkez Komutanlığı konuya yönelik detayları aktardı. 

ABD Merkez Komutanlığı, Salı günü de dahil olmak üzere 19 Kasım 2023’ten bu yanada Husilerin Kızıldeniz’e 26 saldırı gerçekleştirdiğini açıkladı. Son saldırıda herhangi bir yaralanma, ölüm ya da hasar kaydedilmediği duyurulurken, Husilerin neden bu saldırıları gerçekleştirdiği merak ediliyor. 

Peki, Husiler kim? Husiler neden ayaklandı ve ne istiyorlar? Husilerin saldırılarının arkasındaki neden ne? 

Husiler kim ve amaçları ne? 

husiler kimdir

Husiler, Yemen’deki Şii azınlığındaki Zeydiler’den oluşan silahlı bir gruptur. 1990’lı yıllarda dönemin Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in “yozlaşmış” rejimine karşı mücadele amacıyla kurulmuştur. 

Husi ismi, hareketin kurucusu Hüseyin El Husi’den gelmektedir. Aynı zamanda gruba Ensar Allah adı da verilmektedir. 2003’te ABD’nin Irak’ı işgal etmesi üzerine, "Allahuekber. ABD'ye Ölüm. İsrail'e Ölüm. Yahudilere Lanet Olsun, ve Zafer İslam’ın" sloganını benimsemiştir. 

İsrail, ABD ve Batı’ya karşı Hamas ve Hizbullah ile birlikte, İran’ın öncülüğünde bir “direniş ekseni” parçası olarak kendini tanımlayan grup, birçok kez İsrail gemilerine açıkça saldırmıştı.  

Husileri destekleyen kim?

kızıldeniz

Husiler, Hizbullah örneğine göre örgütlenen bir grup olarak biliniyor. ABD'li araştırma enstitüsü Terörle Mücadele Merkezi'ne göre grup, 2014 yılından bu yana Hizbullah’tan askeri uzmanlık ve eğitim desteği alıyor. Suudi Arabistan’ı ortak düşman olarak gören Husiler, İran’ı da bir müttefik olarak konumlandırıyor. Bu nedenle de İran’ın Husiler’e silah desteği verdiğinden şüpheleniliyor.