toplantı ve temel vurgu:
Adalet Bakanı Akın Gürlek, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu toplantısında iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantı DEİK Genel Merkezi'nde, DEİK Başkanı Nail Olpak ev sahipliğinde gerçekleştirildi ve bakan, Türkiye ekonomisi, yatırım ortamı ile yargı alanındaki gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Gürlek, konuşmasında açık mesaj verdi: "Güçlü bir ekonomi ancak öngörülebilir bir hukuk düzeni ve güven veren bir adalet sistemi üzerine kalıcı hale gelecektir". Bu çerçevede devlet kurumlarının ve iş dünyasının ortak sorumluluklarına dikkat çekti.
ekonomik bağımsızlık ve ticari diplomasi:
Gürlek, ülkelerin gücünün artık sadece siyasi veya askeri kapasiteyle değil; üretim gücü, ticaret hacmi ve kurdukları ekonomik bağlarla değerlendirildiğini belirtti. Türkiye'nin sahip olduğu savunma kapasitesi ile birlikte iş dünyasının üretim, yatırım ve istihdama katkısının ülke kalkınmasındaki önemini vurguladı.
Bakan, küresel mücadelelerin ekonomik boyutuna işaret ederek "Ekonomik bağımsızlık milli bağımsızlıktan ayrılmaz" ifadesini kullandı ve ticari diplomasinin ülkenin jeopolitik avantajlarını ekonomik kazanca dönüştürmede kritik rol oynadığını söyledi.
reel ekonomiyi rahatlatma hedefi:
Gürlek, mevzuat yüklerinin ve hukuki boşluklardan kaynaklanan baskıların reel ekonomiyi etkilediğini belirterek, bakanlığın önceliğinin bu engelleri tek tek kaldırmak olduğunu aktardı. Bakanın vurguladığı gibi, iş insanlarının önünü görebilmesi ve yatırımcının hukuk düzenine güvenmesi, yatırım ortamının temel taşları arasında sayıldı.
yargı reformları ve uygulamalar:
Adalet Bakanlığı'nın uygulamalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Gürlek, ekonomik düzeni tehdit eden unsurlarla mücadelede yargının rolüne dikkat çekti. Bakan, "Ekonomimizi zehirleyen çıkar amaçlı suç örgütü yapılanmalarıyla mücadele ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz" diyerek, hukuk dışı yapıların etkisiz hale getirilmesinin yatırım güvenliği için zorunlu olduğunu ifade etti.
Ticari davaların uzun sürmesi iş dünyasının öncelikli sorunlarından biri olarak tanımlandı. Bu kapsamda İstanbul'daki ticaret mahkemelerinin tek çatı altında toplanmasının sürdüğünü söyleyen Gürlek, UYAP üzerinden dava açıldığı anda dosyanın öngörülen tamamlanma süresinin belirlendiğini ve hedef süre uygulamasıyla hakimlerin performansının denetlendiğini açıkladı. Sürenin hâkimin kendisinden kaynaklanan nedenlerle aşılması hâlinde idari ve disiplin süreçlerinin işletileceği belirtildi.
Mahkemelerdeki dosya ve personel yoğunluğunun teknolojik imkânlarla takip edildiği, iş yükü veya personel yetersizliği görülen noktalara hızlı müdahalelerin yapılacağı bildirildi. Bakanlık, yasal düzenlemeleri daha işlevsel hale getirme ve uluslararası tahkim mekanizmalarının etkinliğini artırma hedefleri üzerinde çalıştıklarını kaydetti.
tahkim, bilirkişilik ve istinaf düzenlemeleri:
Uluslararası ticaret ve yatırım uyuşmazlıklarına ilişkin adımların altını çizen Gürlek, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde 29 Mayıs 2026'da kurulan Tahkim Daire Başkanlığı'na vurgu yaptı. Bilirkişilik sisteminde yapılan kapsamlı düzenlemelere de dikkat çekildi; bakan, hâkimin hukuki değerlendirmenin sorumluluğunu bilirkişiye bırakamayacağını, bilirkişinin yalnızca teknik uzmanlık gerektiren konularla sınırlı tutulması gerektiğini ifade etti.
Ayrıca istinaf kapasitesinin artırıldığı, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nde iş davalarına bakan yeni dairelerin kurulduğu ve hedef süre uygulamasının istinaf aşamasında da geçerli olduğu belirtildi. Arabuluculuk sisteminin dava yükünü azaltmadaki başarısı vurgulanarak, yeni düzenlemelerle kapsamın genişletilmesi üzerinde çalışıldığı aktarıldı.
istişare ve iş dünyasıyla eşgüdüm:
Bakan Gürlek, mevzuat çalışmalarında iş dünyasının sahadaki deneyimlerinin alınmasının önemine değindi: "İstişareyi daha güçlü bir hukuk ve yatırım ortamının vazgeçilmez unsurlarından biri olarak görüyoruz". DEİK yönetim kurulu üyelerinin görüş ve önerilerinin dinlendiği toplantıda, Adalet Bakanlığı'nın yatırım ve üretimin önündeki hukuki engelleri azaltmaya yönelik çalışmalarını sürdüreceği tekrarlandı.
Toplantı sonunda Gürlek, devletin bütün kurumlarıyla üreten, yatırım yapan ve istihdam sağlayan iş dünyasının yanında olduklarını belirterek, bu hedeflere yönelik olarak "Azimle çalışıyoruz" mesajını paylaştı.
BAKAN GÜRLEK, DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU (DEİK) YÖNETİM KURULU TOPLANTISINDA DEİK YÖNETİM KURULU ÜYELERİYLE BİR ARAYA GELDİ.