Bist 100
10.268,58 0%
DOLAR
32,27 0%
EURO
34,9 0,09%
ALTIN
2.423,39 0,13%

Hubble, 'inci dizisi' gibi görünen çarpışan galaksileri tespit etti!

NASA, Hubble Uzay Teleskopu sayesinde çarpışan iki galaksinin görüntüsünü elde ettiğini ve bunun beklenen bir şey olmadığını açıkladı.

Yayın Tarihi: 12.02.2024 09:48
Güncelleme Tarihi: 12.02.2024 09:48

Hubble, 'inci dizisi' gibi görünen çarpışan galaksileri tespit etti!

NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu, Galaksi AM 1045-325 olarak bilinen bir dizi etkileşim halindeki galaksiyi gözlemlerken, "inci dizisi" gibi görünen bir şey tespit etti. NASA, galaksinin eşsiz görünümünün komşu bir galaksi ile arasındaki manyetik etkileşimlerden yani çarpışmalardan kaynaklandığını söylüyor.

NASA, bu galaksilerin çarpışmadan önce, hareketsiz kalmış olabilecek tozlu moleküler hidrojen bulutları bakımından zengin olduklarını söylüyor. Ancak, çarpışma bulutlarının birbirine girdiğinde hidrojenin sıkıştığı ve bir "yıldız doğumu fırtınası" ortaya çıkardığı düşünülüyor.

nasa

BEKLENEN BİR ŞEY DEĞİL

Bu güzel galaktik ışık dizisini tespit etmenin tam olarak beklenen bir şey olmadığı açıklandı. Galaktik çarpışmaların galaksileri nasıl değiştirebileceği hiçbir zaman tam olarak açıklığa kavuşmadı. Gökbilimciler, tasarıma dayanarak, gördüğümüz kuyrukların galaksinin spiral kolları olabileceğine, etkileşen galaksiler arasındaki yerçekimsel çekişme nedeniyle uzaya doğru bükülüp gerildiğine inanıyorlar.

İnci dizisi galaksisindeki uzak yıldız kümelerinin kaderinin ne olacağı şu an için bilinmiyor. Ancak galaksinin kalbine geri çekilebileceği ve küresel yıldız kümesi denilen şeyi yaratabileceği düşünülüyor. Ayrıca, tamamen dağılabileceği ve ev sahibi galaksinin etrafında bir yıldız halesi haline de gelebileceği tahmin arasında yer alıyor.

Son olarak, üçüncü bir seçenek de bu inci dizisindeki uzak yıldızların evrene savrulup kendi başlarına gezgin yıldızlar haline gelebilecekleri konuşuluyor.

Gökbilimciler, bu gibi bilgiler sayesinde galaktik evrim ve yıldızlar ile galaksilerin çarpıştıklarında birbirleriyle nasıl etkileşime girdikleri hakkında daha fazla bilgi edinebilecek. Bunun Samanyolu'nun kaderi ile aynı olduğu düşünüldüğünde, ilgili galaksileri nasıl etkileyebileceğini anlamak, bilim insanlarının süreci mümkün olduğunca tam olarak anlamaya hazırlayacak.