Huawei, tanıttığı Mate 70 akıllı telefon serisi ile HarmonyOS NEXT işletim sistemini duyurarak teknoloji dünyasında dikkatleri üzerine çekti. 2019 yılından bu yana uygulanan yaptırımlar sonrası dışa bağımlılığı azaltma çabasıyla geliştirilen bu sistem, şirketin Android ve Google uygulamalarında yaşadığı sorunlara bir çözüm sunuyor.
ABD merkezli haber kaynakları, Huawei'nin Mate 70 serisinde, öncüsü olan HarmonyOS'un açık kaynaklı Android kodlarından bağımsız bir işletim sistemi olarak karşımıza çıkacağını belirtti. IDC (International Data Corporation) kıdemli araştırma yöneticisi Will Wong, CNBC'ye yaptığı açıklamada, “HarmonyOS NEXT'in Çin'de bir alternatif olarak büyük bir potansiyele sahip olduğunu” ifade etti.
Huawei, etkinlikte Mate 70 serisi akıllı telefonlarının hangi çip teknolojilerini barındırdığıyla ilgili bilgi paylaşmadı. Ancak Batı kaynaklı haber sitelerinde, şirketin kendine ait geliştirdiği çipleri kullandığı yönünde iddialar ortaya atıldı.
ABD-Çin Teknoloji Savaşı
ABD ile Çin arasındaki teknoloji savaşı, özellikle Donald Trump'ın başkanlığı döneminde ciddi bir ivme kazandı. 2019'da çoğu teknoloji ürünü ile birlikte Huawei'ye yönelik birçok yaptırım uygulandı. Bu süreç, Huawei'nin Google servislerine erişiminin kısıtlanmasının yanı sıra, çip satışları üzerinde de etkili oldu.
ABD, teknoloji bağımlılığını kırmaya çalışan Huawei ile birlikte, çip üretiminde yerlilik hedefleyen yeni adımlar attı. Tayvan merkezli TSMC'nin Huawei'ye çip verdiği yönündeki iddialar, Tayvan-Çin ve ABD arasındaki ilişkileri gerilimli bir hale getirdi. Hem TSMC hem de Huawei bu iddiaları reddetti.
Çip Üretiminde Yeni Gelişmeler
ABD, Çip ve Bilim Yasası ile yerli çip üreticilerine destek vererek, teknoloji alanındaki bağımsızlığını artırmaya çalışıyor. Visual Kapitalist web sitesinde yer alan bilgilere göre, Tayvan, 2023 yılındaki çip üretiminde %68'lik bir pay ile dünya lideri konumunda. Ancak yapılacak yatırımlarla bu oranın 2027'de %60'a düşmesi bekleniyor.
Son olarak, çip üretiminde diğer ülkelerin payları; Güney Kore ve ABD'de %12, Çin'de ise %8 olarak belirlenmiş durumda. 2027'de ABD'nin çip teknolojisi alanında en büyük sıçramayı yapması bekleniyor.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.